Nove klupe dočekuju srbačke đake

Dejan Jovičić
Nove klupe dočekuju srbačke đake

SRBAC - Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca prvi put u posljednjih 40 godina zamijeniće gotovo kompletan namještaj u centralnoj školi uz pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Direktor škole Slavko Dragosavljević kaže da je za realizaciju tri projekta u ovoj ustanovi resorno ministarstvo obezbijedilo 76.000 KM.

- Od toga ćemo 27.000 KM izdvojiti za opremanje devet učionica i nabavku 240 stolica i 105 klupa. Ministarstvo nam je pomoglo i prije dvije godine da kompletno saniramo tri učionice. Na ovaj način, do kraja godine 90 odsto učionica dobiće novi namještaj - rekao je Dragosavljević.

On je dodao da će za asfaltiranje parkinga u dvorištu centralne škole biti izdvojeno oko 22.000 KM.

- Već tri godine aktivno uređujemo školsko dvorište pa smo tako uz pomoć resornog ministarstva asfaltirali i prilaz našoj školi, koji je bio dotrajao i takođe nije saniran više decenija - rekao je Dragosavljević.

Preostali iznos od 27.000 KM biće usmjeren za rekonstrukciju krova u devetogodišnjoj područnoj školi u Nožičkom, u kojoj je ove godine upisan rekordan broj od 14 prvačića.

- Ova škola bilježi stalni porast broja đaka, a u skladu s tim su prisutna i neprestana ulaganja od strane republičkih institucija u njenu sanaciju. Prije par godina su iz kabineta tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika izdvojena sredstva za zamjenu stolarije, a sada ćemo riješiti dugogodišnji problem prokišnjavanja krova - dodao je Dragosavljević.

On ističe da je u posljednje četiri godine, koliko obavlja dužnost direktora, u rekonstrukciju centralne i područnih škola uloženo oko 150.000 KM uz pomoć Vlade RS i predsjednika Republike, opštine Srbac i donatora.

- Uložena su sredstva i u sanaciju škola u Kobašu i Kaocima, a ostalo je još da budu izvršeni radovi u područnoj školi u Novoj Vesi, gdje planiramo da uvedemo centralno grijanje i zamijenimo stolariju - istakao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, u narednoj školskoj godini biće povećan broj prvačića u gotovo svim školama, osim u Kaocima, gdje neće biti upisan nijedan đak prvak.

- S druge strane, u osnovnoj školi u Srpcu ćemo prvi put imati četiri odjeljenja sa po 21 prvačićem, umjesto dosadašnja tri, što nije zabilježeno u posljednjih desetak godina - rekao je Dragosavljević.

Maturanti

Školsku godinu u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” završila su 883 đaka, među kojima je bilo i 95 maturanata. Za učenika generacije proglašena je Tina Vrhovac iz područne škole u Nožičkom, koja je na školskim i opštinskim takmičenjima iz fizike i matematike osvojila prvo mjesto. Tina je prisustvovala i prijemu u Opštinskoj upravi kod načelnika Srpca, zajedno sa drugim uspješnim đacima, gdje je nagrađena sa 150 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana