Novac za izbjeglice čeka na poslanike

V. K.
Novac za izbjeglice čeka na poslanike

Sarajevo - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH trebalo bi krajem avgusta da razmatraju sporazum o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH vrijednom 12,6 miliona evra za realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i raseljenih lica.

Sporazum je u ime BiH u martu potpisao tadašnji ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, a sada treba da bude ratifikovan u Parlamentu BiH. Novac bi trebalo da bude iskorišćen za trajno stambeno zbrinjavanje 780 porodica u BiH.

Cilj Regionalnog programa je trajno stambeno zbrinjavanje 27.000 najugroženijih porodica, odnosno 74.000 izbjeglih i raseljenih u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Na prvoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu održanoj 2012. godine prikupljeno je oko 300 miliona evra, odnosno oko 60 odsto novca potrebnog za stambeno zbrinjavanje najugroženijih u sve četiri zemlje obuhvaćene programom. Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion, a Crna Gora 27,7 miliona evra.

Strani donatori ocijenili su u izvještaju o radu Fonda regionalnog programa zbrinjavanja za 2014. godinu da je BiH ostvarila napredak u okviru sprovođenja programa i da bi ova godina trebalo da bude posvećena gradnji kuća i stanova za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana