Novac Srpčana iz dijaspore usmjeren starima i siromašnima

Dejan Jovičić
Novac Srpčana iz dijaspore usmjeren starima i siromašnima

SRBAC - Čuvenu izreku koja kaže da je u dobru lako biti dobar, a da se na muci poznaju junaci, potvrdili su brojni humanisti i volonteri koji su u proteklih mjesec i po zakucali na vrata više od 300 siromašnih i staračkih domaćinstava u Srpcu i besplatno im podijelili pomoć u vidu hrane i higijene.

Teška muka koja je pritisnula pripadnike najugroženije kategorije, koji danima nisu mogli izaći iz svojih domova, nikoga nije ostavila ravnodušnim, a posebno Srpčane koji žive i rade u dijaspori.

Jedan od njih je Goran Berić, koji već godinama živi i radi u Švajcarskoj i koji je izdvojio 3.000 KM da bi pomogao svojim sugrađanima.

- Jako me pogodila ova situacija jer u Srpcu ima mnogo penzionera koji su lošeg zdravstvenog stanja i nisu smjeli da izlaze iz kuća, niti imaju koga da ih obilazi. Kontaktirao sam sa Centrom za socijalni rad i ponudio pomoć koju su objeručke prihvatili. Obišli smo zajedno najsiromašnije porodice i podijelili 50 paketa, najvećim dijelom staračkim domaćinstvima i višečlanim porodicama - rekao je Berić.

Na sličan način prehrambene namirnice su dobili mještani Malih Sitneša kod Srpca. Njihovi članovi porodice i prijatelji iz Austrije udružili su se i prikupili pomoć u vrijednosti od 1.200 KM, koju je podijelio mještanin Branko Stanković sa predstavnicima firme “Nb Eko”, koja se takođe pridružila akciji i donirala sredstva za ličnu higijenu.

- Većina naših komšija se nalazi u Bregencu i često se udružuju i pomažu rodnom kraju. Hvala im što su ponovo izašli u susret kad je najpotrebnije, jer je ova kriza mnoge ostavila praznog džepa - rekao je Branko.

Stotinu paketa pomoći obezbijeđeno je i direktnom donacijom iz opštinskog budžeta, a dobila su je socijalno ugrožena lica starija od 65 godina koja nemaju bliskih srodnika i nekoliko višečlanih porodica slabijeg imovnog stanja.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je za pohvalu što su mnogi građani Srpca i dijaspore pokazali solidarnost u epidemiji koja je pogodila cijelo društvo, a najviše penzionere i porodice sa većim brojem djece, kojima je egzistencija dovedena u pitanje.

- Zato smo i mi reagovali i napravili spisak najugroženijih u saradnji sa Centrom za socijalni rad i predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica. Angažovali smo volontere koji su bili neumorni na terenu i za dva do tri dana uručili svu pomoć. U saradnji sa resornim ministarstvom, a uz pomoć Centra, naknadno smo podijelili još 120 paketa - rekao je Dragosavljević.

On je podsjetio da je iz opštinskog budžeta obezbijeđen i novac za nabavku 50 paketa koji su uručeni boračkim kategorijama tokom vaskršnjih praznika.

Tokom pandemije virusa korona, i u Srpcu je kao i u drugim gradovima Srpske, bio otvoren kontakt telefon putem kojeg su penzioneri mogli naručiti osnovne životne namirnice, koje su im dostavljene na kućnu adresu. Sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Bilanović kaže da je na ovaj način s njima kontaktiralo nekoliko desetina građana, koje su obilazili više puta u toku sedmice.

Pomogli i lovci

Pomoć starima i nemoćnima stigla je i iz Lovačkog udruženja “Srna” iz Srpca, koje je obezbijedilo 25 paketa za svoje članove.

- Angažovali smo predsjednike sekcija i članove lovočuvarske službe da obiđu naše najstarije i dugogodišnje članove koji imaju zdravstvenih problema, da bi im podijelili hranu i druge životne namirnice uz poruku da ostanu kod kuća i ne izlažu se opasnosti - rekao je predsjednik udruženja Goran Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana