Nova usluga u prijedorskom Domu zdravlja: Pregledi i u kući pacijenta

S. Ta.
Nova usluga u prijedorskom Domu zdravlja: Pregledi i u kući pacijenta

Prijedor - Dom zdravlja Prijedor, u okviru projekta "Jačanje sestrinstva u BiH" koji finansira vlada Švajcarske, dobio je opremu vrijednu 48.000 KM za pružanje novouvedene usluge zdravstvena njega u zajednici, a koja obuhvata 16 timova porodične medicine.

Osim toga, uloženo je i 130.000 KM za edukaciju i praktično osposobljavanje 31 medicinske sestre, kojima su uručeni sertifikati.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović izjavila je da je ovoj ustanovi donirano terensko vozilo, računarska oprema, oprema za sestrinske torbe, kancelarijski namještaj za prostoriju za sestrinske konsultacije. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić uručio je sertifikate medicinskim sestrama koje su završile obuku.

- Naše medicinske sestre, koje su na ovaj način edukovane, ići će u kućne posjete ne samo da sprovode preventivnu medicinu, nego će se upuštati i u ostale oblike pružanja medicinske pomoći - rekao je Bogdanić.

Direktor za saradnju švajcarske ambasade u BiH Barbara Detviler-Šoje rekla je da je vlada Švajcarske projekat "Jačanje sestrinstva u BiH" finansirala sa osam miliona KM. Prema njenim riječima, za proteklih 20 godina u reformu zdravstva u BiH Švajcarska je uložila 50 miliona KM, dok će naredne četiri godine donirati 25 miliona KM.

- Dosadašnji rezultati u Prijedoru su obećavajući. Medicinske sestre su obavile više od 500 kućnih posjeta u proteklih šest mjeseci, te više od 5.000 sistematskih pregleda hroničnih bolesnika, što se prvi put dešava - navela je Detviler-Šoje.

Primopredaji opreme prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana