Nova pravoslavna crkva u selu nadomak Maglaja okupila nekadašnje mještane

Milijana Latinović
Nova pravoslavna crkva u selu nadomak Maglaja okupila nekadašnje mještane

Maglaj - Žamor mještana koji su raseljeni širom svijeta, dječji osmijesi i zvuk tradicionalne šargije na trenutak su oživjeli maglajsko selo Rakovac Gornji, u kojem je konačno izgrađena pravoslavna crkva i obnovljena seoska molitva.

Novoizgrađena pravoslavna crkva u selu nadomak Maglaja okupila nekadašnje mještane

Rakovac Gornji ostao je porušen i pust nakon što su stotine domaćinstava protjerane sa vjekovnih ognjišta u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Bježeći pred neprijateljskim granatama Rakovčani su gnijezda svili širom Republike Srpske, Srbije, Evrope i svijeta, ali rodnu grudu nisu zaboravili.

Vođeni nadom u bolje sutra, koja dvije i po decenije tinja u njihovim srcima, na inicijativu Udruženja “Ognjište rakovačko” u maju ove godine obnovili su tradicionalnu seosku molitvu i nastavili izgradnju crkve Rođenja presvete Bogorodice, čiji su temelji udareni 1987. godine.

Kolika je ljubav prema zavičaju čak i kada ih od ognjišta dijele kilometri i okeani pokazali su Rakovčani, koji su dobrovoljnim prilozima, za svega šest mjeseci, podigli hram. U ovo selo, smješteno uz rječicu Rakovac na obroncima Ozrena, proteklog vikenda, prvi put nakon rata, sjatile su se stotine Rakovčana svih uzrasta.

Pohrlili su u zavičaj da obiđu porušene kuće, zagrle rodbinu i prijatelje, sa kojima se nisu vidjeli decenijama i pokažu da njihovo selo živi sve dok žive oni. Okupili su se da obilježe podizanje zvona na hram u kojem je prvi put u subotu penzionisani vladika Konstantin služio svetu liturgiju.

- Ovo je prvi put u istoriji sela da se okupilo toliko ljudi. Nekoliko nas školskih drugova pokrenulo je inicijativu da bude obnovljena seoska molitva, običaj sličan slavi sela i da sagradimo crkvu. U maju smo se okupili prvi put. Osim dobre volje ništa više tada nismo imali, a za pola godine uradili smo više nego što je iko očekivao - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja “Ognjište rakovačko” Davor Vidaković.

Dodao je da su sve aktivnosti promovisali putem društvenih mreža.

- Na slavlju nas je bilo oko 800, što je rekord u istoriji sela. Nadam se da će ova okupljanja preći u tradiciju i da će nas iz godine u godinu biti više. Mnogi su došli i iz Njemačke, Švajcarske, Hrvatske, čak i iz Amerike - rekao je Vidaković.

Na ovom velikom skupu okupio se i veliki broj potomaka porodice Nikić, iz koje je od oca i majke i njihovih devetoro djece za sve ove godine poteklo skoro 50 čeljadi.

- I sam sam radio na izgradnji, a u akcije sam vodio i desetine komšija iz Krsnog Polja. Radili smo svi ko jedan. Neke komšije i prijatelje u subotu sam vidio prvi put nakon 30 godina. Teško je riječima opisati emocije koje obuzmu čovjeka u tim situacijama, kao da sam ponovo rođen - ispričao je za “Glas Srpske” Radenko Nikić, koji je rođen u Rakovcu Gornjem, a trenutno stanuje u selu Krsno Polje.

Iako je davno otišao iz svog sela, opjevao ga je brojnim stihovima, koji su vječni svjedok ljubavi prema ognjištu, porodici i kolijevki iz koje je potekao.

 

Suživot

Davor Vidaković je istakao da su u izgradnji pravoslavne crkve, osim Rakovčana rasutih širom svijeta, pomogli i brojne komšije Bošnjaci i Hrvati iz okolnih sela.

- Jedan komšija Bošnjak nam je dao prvu mješalicu za pravljenje betona, a komšija Hrvat priključak za struju. To samo govori o tome koliko je narod željan mira, suživota i da i dalje gajimo dobre komšijske odnose. Ne gledamo na vjeru i naciju, sve nas veže ljubav i drugarstvo - rekao je Vidaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana