No­va po­slo­vni­caElek­tro­kra­ji­ne do kra­ja go­di­ne

Željka Ko­kot
No­va po­slo­vni­caElek­tro­kra­ji­ne do kra­ja go­di­ne

Banjalu­ka - Iz­gradnja po­slo­vni­ce "Elek­tro­kra­ji­ne" u Če­lin­cu ozva­ni­če­na je ju­če, a u no­vi obje­kat naj­ve­će dis­tri­bu­ti­vno pre­du­ze­će u sis­te­mu "Elek­tro­pri­vre­de RS" iz sop­stve­nih izvo­ra obe­zbi­je­di­lo je 500.000 ma­ra­ka.

Pro­je­ktom je pre­dvi­đe­no po­di­zanje ni­voa cje­lo­ku­pnog pla­toa sa obje­kti­ma ra­di pre­ven­ci­je od even­tu­al­nog po­no­vnog plavljenja te­re­na. No­vi obje­kat za admi­nis­tra­ti­vne i te­hni­čke na­mje­ne gra­di­će banjalu­čka fir­ma "Del­ta MD", a ra­do­vi bi tre­ba­lo da bu­du okon­ča­ni za 110 da­na.

Pre­mi­jer RS Željka Cvi­ja­no­vić izra­zi­la je za­do­voljstvo zbog pri­je­ko po­tre­bnog po­čet­ka iz­gradnje obje­kta ko­ji je bio plavljen ne­ko­li­ko pu­ta. Ona je po­hva­li­la po­slo­vanje "Elek­tro­kra­ji­ne" na­vo­de­ći da je to pre­du­ze­će po­ka­za­lo ve­li­ki us­pjeh u po­ve­ćanju obi­ma in­ves­ti­ci­ja i ste­pe­na na­pla­te te zna­čaj­nom smanjenju dis­tri­bu­ti­vnih gu­bi­ta­ka.

- Že­li­mo da vi­di­mo što vi­še in­ves­ti­ci­ja ne sa­mo u "Elek­tro­kra­ji­ni", već i u dru­gim za­vi­snim pre­du­ze­ći­ma ko­ja se ba­ve proi­zvodnjom i dis­tri­bu­ci­jom elek­tri­čne ener­gi­je - re­kla je Cvi­ja­no­vi­će­va.

Di­re­ktor "Elek­tro­kra­ji­ne" Se­ka Ku­zma­no­vić ka­že da su do­bri po­slo­vni re­zul­ta­ti iz pret­ho­dnih go­di­na omo­gu­ći­li in­ves­ti­ci­je, po­se­bno u sa­na­ci­ju i iz­gradnju dis­tri­bu­ti­vne mre­že ko­ja je u ve­oma lo­šem stanju.

- Pri­ori­tet i dalje os­ta­je iz­gradnja dis­tri­bu­ti­vne mre­že i obje­ka­ta i za­navljanje me­ha­ni­za­ci­je - re­kla je Ku­zma­no­vi­će­va.

Mi­nis­tar in­dus­tri­je, ener­ge­ti­ke i ru­dar­stva RS Pe­tar Đo­kić je izja­vio da re­sor na či­jem je če­lu nas­to­ji afir­mi­sa­ti ulo­gu "Elek­tro­pri­vre­de RS" i njenih dis­tri­bu­ti­vnih pre­du­ze­ća ka­ko bi se pod­sta­kle in­ves­ti­ci­je i po­ve­ća­la na­pla­ta od po­tro­ša­ča.

- Iz­gradnjom obje­kta u Če­lin­cu bi­će stvo­re­ni bolji uslo­vi za rad za­po­sle­nih i kon­takt sa sta­no­vniš­tvom, dok će te­hni­čki dio obje­kta obe­zbi­je­di­ti kva­li­te­tni­je i brže uslu­ge u po­gle­du snab­di­je­vanja elek­tri­čnom ener­gi­jom - sma­tra Đo­kić i do­da­je da je izu­ze­tno za­do­voljan smanjenjem dis­tri­bu­ti­vnih gu­bi­ta­ka sa 24 na 14 od­sto ko­ji su sad sa­svim bli­zu gra­ni­ce ko­ja se to­le­ri­še u ova­kvim sis­te­mi­ma.

Pot­pred­sje­dnik Skup­šti­ne op­šti­ne Če­li­nac Du­ško Đer­ma­no­vić is­ta­kao je da je gradnja po­slo­vni­ce "Elek­tro­kra­ji­ne" je­dan od va­žni­jih in­fras­tru­ktur­nih pro­je­ka­ta na po­dru­čju op­šti­ne. Sve­ča­nos­ti su pri­sus­tvo­va­li i mi­nis­tri Ja­smin Ko­mić i Sre­bren­ka Go­lić i mno­gi dru­gi gos­ti.

Tri pu­ta plavljeni

Obje­kat u ko­jem je do sa­da bi­la po­slo­vni­ca "Elek­tro­kra­ji­ne" u Če­lin­cu tri pu­ta je bio na me­ti po­pla­va. U ma­ju 2014. go­di­ne po­tpu­no je po­plavljen i od ta­da je ne­upo­trebljiv za dalje po­slo­vne akti­vnos­ti. Ra­dni­ci po­slo­vni­ce od ta­da pri­vre­me­no bo­ra­ve na dvi­je lo­ka­ci­je pa je te­hni­čko osoblje u Va­tro­ga­snom do­mu, dok je admi­nis­tra­ci­ja smje­šte­na u zgra­di op­štin­ske upra­ve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana