Nova odluka u Rogatici: Za bacanje smeća kazne do 3.000 KM

S. M.
Nova odluka u Rogatici: Za bacanje smeća kazne do 3.000 KM

ROGATICA - Novom odlukom u Rogatici je potpuno zabranjeno odlaganje bilo kakvog otpada na ulicama, trgovima, trotoarima, šetalištima, parkovima, u oštećene i napuštene objekte i dvorišta, a one koji je budu kršili očekuju kazne, koje se kreću i do 3.000 maraka.

Prema ovoj odluci, koja je donesena na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, propisane su kazne za pravna lica od 500 do 3.000, a za odgovorna lica u pravnom licu od 150 do 500 maraka. Samostalni privrednici i preduzetnici mogu biti sankcionisani iznosom od 300 do 1.000, a fizička lica od 150 do 300 maraka.

Istim iznosom biće kažnjeni i svi koji budu odlagali ili bacali otpad uz puteve bilo koje kategorije, u vode i na obale svih vodotoka, počev od rijeka Drina u dijelu kroz područje opštine Rogatica, Prače i Rakitnice do posljednjeg potoka, bilo da trenutno u njima ima ili nema vode.

Za odlaganje smeća u domaćinstvima postoje kante i dovoljan broj kontejnera koji se redovno prazne, a privremeno mjesto za odlaganje svih vrsta otpada je lokalitet Rudine. Pored maksimalnih napora da centar opštine bude čisto i uredno mjesto, nastoji se da to budu i veće mjesne zajednice širom opštine. U tom cilju na prometnijim mjestima u većini mjesnih zajednica postavljene su velike “kade” za odlaganje smeća.

A da bi se duž regionalnog puta Rogatica - Lijeska kod Borika - Višegrad spriječilo nekontrolisano odlaganje smeća, koje je dolazilo čak i iz Sarajeva, na više mjesta “eko-kanalima” prekopane su sve za odlaganje smeća pristupačne površine-zaravni. Kako rekoše u Odjeljenju za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, koje vrši nadzor nad sprovođenjem odluke o odlaganju komunalnog i drugog otpada, razmišlja se i o postavljanju kamera na tim lokacijama.

Za odvoz smeća i svih vrsta drugog otpada zaduženo je komunalno preduzeće “Vrela Seljani”, čiji direktor Aleksandar Vukojičić kaže da su tokom prošle godine odvezene 384 ture smeća i 411 “kada”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana