Nova epizoda političke komedije u opštini Šipovo: Izgubljeni pečati isplivali iz ormara

Danijela Stokanić
Nova epizoda političke komedije u opštini Šipovo: Izgubljeni pečati isplivali iz ormara

Šipovo - Opštinski pečati, koji su, navodno, bili izgubljeni, ponovo su u rukama nadležnih u Skupštini opštine Šipovo, ali su neupotrebljivi, jer nije obavljena njihova primopredaja.

Dva pečata su, kako tvrdi bivši predsjednik SO Milan Plavšić (SNSD), sve vrijeme bila u kabinetu tehničkog sekretara SO, dok novi predsjednik lokalnog parlamenta Dragoljub Vujković (DNS) tvrdi da je Plavšić sakrio, pa "pronašao" pečate.

Po podnošenju ostavke na mjesto predsjednika SO, početkom jula, Plavšić nije predao pečate Vujkoviću, tvrdeći da nisu kod njega. Slučaj je prijavljen policiji, te objavljen u "Službenom glasniku RS".

Plavšić kaže da trenutno rukovodstvo SO baca drvlje i kamenje na njega, podmećući spletke i šireći neistinu.

- Prvo su pričali da sam zaključao kabinet i onemogućio sekretaru da dolazi na posao. Poslije su u "Službenom glasniku RS" objavili da su pečati izgubljeni. Bilo je priče da sam ih odnio u svoju kuću na selo - rekao je Plavšić i dodao da se nekoliko puta obraćao Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS.

- Odgovor sam dobio tek prošle sedmice i to štur i nekonkretan. Zbog toga sam isti dan otišao u Skupštinu i pred svjedocima pokazao gdje se nalaze pečati. Bili su u ormaru sa ostalim skupštinskim repromaterijalom. Ostavio sam ih na stolu, okrenuo se i otišao - objasnio je Plavšić.

On smatra da je nestanak pečata samo izgovor za nerad.

- Namjerno su to plasirali u javnost, da ne bi bili krivi za loše stanje u opštini koje su prouzrokovali u protekle četiri godine - istakao je Plavšić.

Vujković, koji je lani smijenjen sa čela SO, a na tu funkciju vraćen presudom Okružnog suda u Banjaluci u maju ove godine, poručuje da je Plavšić odglumio pronalazak pečata.

- Jedina je istina da su opštinski pečati sve vrijeme bili kod Plavšića. Oni koji su se zatekli u toj prostoriji tvrde da je pečate gurnuo iza ormara, prije nego što ih je "pronašao". Njega su izgleda pritisnuli nadležni organi, a ljudi koji su ga nekad štitili su mu okrenuli leđa, pa je doveden pred svršen čin - kazao je Vujković.

Dodao je da pečati trenutno nisu u službi Skupštine, jer su nezakonito uneseni u prostoriju potpredsjednika SO.

- Problem je kako sad pečate uvesti pravno i zakonski u službu, jer je epilog uzelo tužilaštvo i policija. Plavšić je vješto pokušao da izbjegne odgovornost primopredaje pečata - rekao je Vujković.

Dok zavrzlama u vezi sa pečatima konačno ne bude riješena, najveću štetu će trpjeti stanovnici opštine Šipovo i preduzeća, jer su mnogi projekti u blokadi. Bez ovih pečata ne može biti ovjeren nijedan opštinski dokument. Blokada opštine traje više od dva mjeseca.

Primopredaja

Potpredsjednik SO Šipovo Milorad Gvozdenac ističe da je Plavšić pečate donio kod njega u kancelariju i samo ih ostavio na stolu.

- Odmah sam pozvao predstavnika Odjeljenja za opštu upravu, radi dalje procedure, odnosno primopredaje pečata. Međutim, Plavšić je odbio da to potpiše, poručujući da će to učiniti samo pred komisijom - rekao je Gvozdenac i dodao da sada niko ne želi da se primi pečata, jer nije izvršena primopredaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana