Nova elektromreža do Ćopićeve rodne kuće

D. B.
Foto: D. Pozderović

KRUPA NA UNI - Preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka sprovodi završnu fazu izgradnje nove elektrodistributivne mreže do obnovljene rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, u opštini Krupa na Uni.

- “Elektrokrajina” je kao najveće elektrodistributivno, ali i društveno odgovorno preduzeće prepoznala potrebu potpuno nove elektrifikacije do kuće u kojoj se rodio istaknuti srpski i jugoslovenski književnik koji je svojim djelima proslavio Hašane i Podgrmeč, te vječno zadužio svoje Krajišnike - rekao je portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov.

U izgradnji i rekonstrukciji mreže na dva dalekovodna izlaza ukupne dužine od 5,2 kilometra je, istakao je on, postavljeno ukupno 150 novih stubova za 30 domaćinstava u tom dijelu Hašana koji će dobili daleko kvalitetniju i pouzdaniju isporuku električne energije.   

- Elektrodistributivna mreža prema Ćopićevoj rodnoj kući radi se na potpuno novoj trasi dužine 3,2 kilometra, dok su na drugoj dionici dužine dva kilometra zamijenjeni dotrajali stubovi. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 100.000 KM - kazao je Klincov.

Pored ove investicije, “Elektrokrajina” je, dodao je on, u protekloj godini izvršila značajna ulaganja u obnovu elektrodistributivne mreže Krupe na Uni, među kojima je najveće rekonstrukcija kompletnog dalekovoda od Novog Grada do najvećeg krupskog naselja - Donjeg Dubovika u dužini od 12 kilometara.

- “Elektrokrajina” je u prošloj godini investirala ukupno 23 miliona KM u izgradnju i sanaciju 350 kilometara distributivne mreže i 127 trafo-stanica, te druge razvojne projekte na svom distributivnom području koje pokriva tri grada (Banjaluka, Prijedor i Gradiška) i 18 opština na zapadu RS - kazao je Klincov.

Mještanin Slobodan Ćopić istakao je da će dugogodišnjim mukama konačno doći kraj, jer su kad je u pitanju struja živjeli u 19. vijeku.

- Zahvaljujući novoj elektromreži ovo selo neće ostati pusto, jer je struja do sada svako malo nestajala i onda stane sve - kaže Ćopić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana