Nova ćuprija u Čelincu simbol i rješenje za poplave

Dragana Orlović
Nova ćuprija u Čelincu simbol i rješenje za poplave

Čelinac - Most je jedna od najvrednijih građevina koju je čovjek ikada napravio, jer spaja obale, ljude, kulture, civilizacije, ali i ljudska srca, zbog čega smo presrećni što napokon šetamo našom novosagrađenom ćuprijom, koja će riješiti i problem sa poplavama.

Riječi su kojima su u petak mnogi mještani Čelinca ponosno opisivali novi most “Srbija”. Osmijehe i sreću nisu krili, pošto je stari most bio dotrajao i često plavljen, pa su sa nestrpljenjem čekali novi.

Osamdesettrogodišnji Predrag Marjanović cijeli život proveo je u Čelincu. Tu je, kako kaže, mnogo toga proživio, a gradnja mosta je među najljepšim događajima. Nijedna građevina se, ističe, sa ćuprijom ne može porediti.

- Stigao je u pravi čas. Stari most je zaustavljao vodu. Ali, i on nam je valjao dok zub vremena nije učinio svoje - priča starina kojeg smo zatekli kako lagano šeta novim mostom.

Isto misli i Momčilo Spasojević, koji je sa unukom Nikolom zastao na mostu, mjerkajući zadovoljno njegovu konstrukciju.

- Novi most je značajan za cijeli Čelinac. Nadamo se da više neće biti poplava. On će biti i nešto po čemu će Čelinac biti prepoznatljiv. Biće naš simbol - smatra Spasojević. Bez mosta ne možemo ništa, ističe i Stojanka Đurić i dodaje da nema riječi kojima bi se mogao opisati njegov značaj.

Novi most “Srbija” su svečano u četvrtak otvorili predsjednica Srpske Željka Cvijanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i načelnik Čelinca Momčilo Zeljković. Cvijanovićeva je tom prilikom poručila da je stavljen u funkciju veoma važan most koji će riješiti pitanje poplava u Čelincu koje su zadavale velike muke stanovnicima opštine.

- Ponosna sam što sam u vrijeme dok sam bila predsjednik Vlade donijela i ovu odluku da se izgradi ovaj most i da se riješi problem poplava znajući da smo imali teška iskustva - rekla je Cvijanovićeva. Ona je navela da joj je posebno drago što je to još jedan od objekata koji je finansijski podržala Srbija.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je pomoć Srbije u izgradnji mosta nastavak politike predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija i Srpska budu što bliže.

 - Mostovi su nešto najljepše što možemo da sagradimo i predstavlja simboliku prijateljstva i veza između nas - dodao je Đorđević.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da most nastavak dobre saradnje vlada Srbije i Srpske i kraj mukama mještanima Čelinca u vrijeme velikih poplava.

Načelnik Čelinca Momčilo Zeljković rekao je da otvaranje mosta veliki dan za opštinu, jer su stavljene u istoriju poplave koje su pratile Čelinac. Otvaranju su prisustvovali i ministri u Vladi Srpske, konzul Srbije Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović i druge ugledne ličnosti i mještani Čelinac.

Vrijednost investicije

Novi most u Čelincu je dug 48 metara, širok 16 metara, ima tri kolovozne trake i dvije trake za pješake. Propusna moć je 850 metara kubnih u sekundi, što je dva i po puta više u odnosu na stari most koji je oštećen u prethodnim poplavama. Vrijednost investicije je 1,7 miliona KM, od čega je Vlada Srbije obezbijedila 250.000 evra, a ostatak novca Vlada Srpske i opština Čelinac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana