Nošnje bo­gat­stvo na­ših pre­da­ka

S. T.
Nošnje bo­gat­stvo na­ših pre­da­ka

Pri­je­dor - Etno­lo­ška izlo­žba "Tra­gom na­ših pre­da­ka", na ko­joj je pred­stavljen dio bo­ga­te zbir­ke na­ro­dnih nošnji u vla­sniš­tvu Ale­ksan­dra Dra­gi­ća, obo­ga­ti­la je ovo­go­dišnju izlo­žbe­nu se­zo­nu u Mu­ze­ju Ko­za­re u Pri­je­do­ru.

Kus­tos etno­lo­ške zbir­ke Mu­ze­ja Ko­za­re Ma­ri­ja Ra­da­ko­vić po­ja­sni­la je da je Dra­gić do­šao u ovu us­ta­no­vu i po­ka­zao je­dnu sta­ru nošnju, a da je on­da ona oti­šla njego­voj ku­ći da po­gle­da i dru­ge nošnje ko­je ima.

- Ra­di se o to­li­kom bo­gat­stvu da smo odlu­či­li da na­đe­mo pros­tor za ovu izlo­žbu iako ni­je bi­la pre­dvi­đe­na na­šim go­dišnjim pla­nom. To je umje­tnost na ko­joj mo­že da nam se za­vi­di - ka­za­la je Ra­da­ko­vi­će­va.

Dra­gić je re­kao da je ma­lo to­ga što se mo­že re­ći o nošnji jer ona sa­ma o se­bi go­vo­ri mno­go vi­še.

- Ova ljubav i strast nas­ta­le su za­hvaljuju­ći Ra­dni­čkom kul­tur­no-umje­tni­čkom druš­tvu "Pe­la­gić" iz Banjalu­ke gdje sam igrao i ra­dio vi­še od de­set go­di­na i za­hvaljuju­ći ba­ka­ma ko­je su mi u nasljeđe os­ta­vi­le ne­ke sta­ri­ne - na­veo je Dra­gić.

Izlo­žbu je otvo­rio umje­tni­čki ru­ko­vo­di­lac KUD-a "Se­dmi­ca" iz Ugri­no­va­ca kod Beo­gra­da Igor Su­zić ko­ji je is­ta­kao da ne ža­li što je pre­va­lio da­lek put da uži­va u ljepo­ti izlo­že­nih nošnji.

- Naj­vi­še sam odu­ševljen Dra­gi­će­vim en­tu­zi­ja­zmom i ljubavlju pre­ma etno­lo­gi­ji iako on ne po­sje­du­je for­mal­no obrazoanje iz ove oblas­ti - is­ta­kao je di­re­ktor Mu­ze­ja Ko­za­re Zo­ran Ra­donjić.

Izlo­žba "Tra­gom na­ših pre­da­ka" u Mu­ze­ju Ko­za­re bi­će pos­tavljena ne­ko­li­ko mje­se­ci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana