Noćni vukovi na Putu ćirilice obišli Trebinje

Ratomir Mijanović
Noćni vukovi na Putu ćirilice obišli Trebinje

Trebinje - Članovi svjetski poznatog ruskog moto-kluba "Noćni vukovi", odjeljenja iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, posjetili su Trebinje u okviru vožnje pod nazivom "Put ćirilice" na kojoj obilaze region dijeleći flajere sa Zavještanjem Stefana Nemanje o jeziku.

Gradom na Trebišnjici prodefilovalo je tridesetak "vukova" koji su u utorak uveče prisustvovali bogosluženju u Sabornom hramu u Trebinju, gdje ih je dočekao starješina hrama Mladen Žulović.

Predsjednik Odjeljenja "Noćni vukovi" Crna Gora Vukoman Bulatović kaže da su na "Put ćirilice", sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, krenuli iz manastira Mileševa, preko Užica, Višegrada i Foče te stigli do Trebinja, odakle će posjetiti manastir Ostrog i vožnju završiti u Baru.

- Naše putovanje se simbolično završava na praznik posvećen svetom Ćirilu i Metodiju. Imamo "Hilandarsku" i "Vidovdansku vožnju", zajedno idemo na putovanja i njegujemo tradicionalne vrijednosti - rekao je Bulatović.

On je dodao da akcenat stavljaju na svetu pravoslavnu crkvu, u koju su svojim djelovanjem doveli veliki broj ljudi. Povratak ćirilici, koju "pomodarstvo ili neki drugi razlozi guraju u drugi plan" poruka je koju nose na svojim motociklima putujući kroz krajeve Srbije, Srpske i Crne Gore.

- Kao patriotski klub njegujemo tradicionalne vrijednosti. Većina moto-klubova se bavi nekim drugim stvarima, a mi smo okrenuti crkvi. Ponosni smo što smo mnoge ljude, koji su bili na stranputici, uspjeli dovesti u crkvu i okrenuti ih pravim vrijednostima - ističe Bulatović.

Prema pravilima ovog kluba, svaki "noćni vuk" mora se potruditi da bude primjer prvom mališanu iz komšiluka, da vozi motor iznad 500 kubika, da je pravoslavac, ima najmanje 21 godinu i da je spreman za timski rad.

- Član kluba ne može da se bavi kriminalom niti bilo čime zbog čega bi se neko postidio. Ni politika nas ne interesuje - objasnio je Bulatović.

"Noćni vukovi" sa srpskih prostora ističu da je disciplina na visokom nivou i u svakom trenutku strogo vode računa o ponašanju, pogotovo kad nose prsluk sa nazivom svog moto-kluba. Članovi "vukova" su izričiti da nisu bajkeri, već motociklisti.

- Biti motociklista znači biti disciplinovan i primjerenog ponašanja. Bajkeri su uglavnom ljudi koji vole moto-žurke, provod, glasni su i sa kriglom piva u ruci, dok sa motociklistima to nije slučaj. Sve smo suprotno od toga, jer svrha postojanja kluba nije ispijanje piva po klubovima, pravljenje žurki i slično, već nam je primjerno ponašanje i činjenje dobra na prvom mjestu - kažu "noćni vukovi".

Izložba

Izložbom radova članova Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović", Udruženje "Ćirilica" je u utorak uveče u Trebinju počelo obilježavanje Svetog Ćirila i Metodija, svoje krsne slave.

U Galeriji Kulturnog centra predstavljena su 33 rada deset umjetnika Udruženja "Milorad Ćorović" koja su rađena različitim tehnikama, a koje je povezala ista tema - ćirilica.

Specijalni gosti izložbe bili su članovi "Noćnih vukova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana