Noćne trke na fočanskim ulicama: Budući sveštenik i fudbalerka najbrži

Radmila Đević
Noćne trke na fočanskim ulicama: Budući sveštenik i fudbalerka najbrži

Foča - Da u eri moderne tehnologije, kompjutera i video-igrica još ima onih kojima je fizička aktivnost na prvom mjestu pokazalo je 200 učesnika "Noćnih trka" u Foči.

Brojni Fočaci, ali i stanovnici susjednih opština nisu u srijedu uveče krili zadovoljstvo, što se ova manifestacija po kojoj je opština nekada bila prepoznatljiva, vratila poslije više od dvije decenije.

Atletske sposobnosti i fizičku spremnost kroz 14 trka pokazalo je mnoštvo predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca i seniora, a najboljima su uručene nagrade i priznanja.

Aleksandar Jevrić sa Zlatibora i Dragica Marić sa Sokoca trijumfovali su u glavnoj seniorskoj trci na 1.000 metara. Jevrić, koji je student prve godine Bogoslovskog fakulteta i član Atletskog kluba "Užice", kao jedini aktivni atletičar suparnike je ostavio daleko iza sebe. 

- Bilo mi je zadovoljstvo da učestvujem u ovoj trci. Imao sam želju da trčim u Foči, a planiram da se prijavim i naredne godine. Trebalo bi pozvati i druge članove atletskih klubova da učestvuju - rekao je Jevrić.

Zanimljiva je bila i trka seniorki, a Marićeva, koja je prva prošla kroz cilj, član je Fudbalskog kluba "Sokolac" i student Medicinskog fakulteta u Foči. 

- Prijavila sam se za takmičenje jer sam u veoma dobroj kondiciji. Treniram fudbal, a član sam i speleološkog društva. Ovdje treniram često i trčim na stadionu, bilo mi je baš lijepo večeras i zadovoljna sam učešćem i pobjedom - rekla je Marićeva. 

Jedna od najzanimljivijih trka bilo je takmičenje mališana vrtića "Čika Jova Zmaj" na 50 metara, kojom je manifestacija i otvorena. Najmlađi, ali najbolji trkač, bio je Janko Simić.

- Osvojio sam prvo mjesto, pripremao sam se i uspio sam da pobijedim - rekao je četvorogodišnji Janko.

Osnovci, u zavisnosti od uzrasta, trčali su stazu dugu od 70 do 270 metara, a srednjoškolci dionice od 400 do 550 metara.

Trka je izmamila na ulice i one starije građane koji su podsjetili da se ova manifestacija u vrijeme bivše Jugoslavije održavala povodom 25. maja, Dana mladosti.

- To je bilo jedan od najmasovnijih i Fočacima najdražih sportskih događaja - kazao je jedan penzioner.

Stara maršruta

Oživljavanje "Noćnih trka" svi su dočekali sa oduševljenjem i nadom da će biti uvrštene u kalendar redovnih dešavanja u Foči, što su organizatori i obećali.

- Drago nam je što smo ponovo pokrenuli ovu manifestaciju i očekujemo da će ovo prerasti u tradiciju, kako bi se dogodine trčao veliki krug starom maršrutom preko dva drinska mosta u dužini od 3.000 metara - rekao je predsjednik Organizacionog odbora Žarko Todović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana