Volonterka Nikolina Mijatović svestrana i uspješna u svim oblastima

Srna
Foto: Srna

BRATUNAC - Devetnaestogodišnja Nikolina Mijatović iz Bratunca ovog proljeća pobrala je priznanja i nagrade za svoje učenje, znanje, volonterski rad i uspješno bavljenje glumom i folklorom.

Predanost, upornost, tačnost i perfekcionizam u svemu čime se bavi i šta radi, daju rezultate. Mijatovićeva je uspješna u školi i na takmičenjima uprkos svestranosti i aktivnostima u različitim oblastima kojima se bavi i u kojima je takođe veoma istaknuta.

Za svoje rezultate u školi, svestranost i humanitarni rad prošle godine Mijatovićeva je od predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović dobila Plaketu “Amblem i zastava Republike Srpske” povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike.

Ove godine Mijatovićeva je odličnim uspjehom završila Elektrotehničku školu, smjer tehničar elektronike u Bratuncu.

Mijatovićeva kaže da je namjeravala da upiše vojno-industrijsko inženjerstvo u Kragujevcu, ali je došla do saznanja da je teško doći do zaposlenja i da su niske plate u toj oblasti i odustala je od toga.

Ona se opredijelila da upiše biomedicinsko inženjerstvo ili mehatroniku u Novom Sadu i intenzivno se priprema za polaganje prijemnog ispita.

ŽELIM DA ZAVRŠIM STUDIJ KOJI OMOGUĆAVA ZAPOSLENjE

Mijatovićeva kaže da je iskustvo sestre Milenke opominje da ne upisuje i ne završava fakultet za koji nema interesovanja ili je slabo vrednovan na tržištu rada, jer joj je sestra 2013. godine završila psihologiju i u nemogućnosti zaposlenja u struci već nekoliko godina radi kao trgovac u jednom prodajnom centru.

Nikolina je tokom cijelog školovanja bila odličan đak i završila je Elektrotehničku školu kao učenik generacije.

Ona se uspješno bavi glumom. Član je bratunačkog Pozorišta mladih “Milica Topalović” od 2016. godine. Igrala je u nekoliko predstava koje su pripremali i kaže da je rad pozorišta u velikoj mjeri omela pojava virusa korona. Na ovogodišnjim “Danima pozorišta” u Bratuncu proglašena je najboljim mladim glumcem.

Ova djevojka, rođena 2003. godine, od prvog razreda je član folklorne sekcije Srpskog dobrotvornog društva “Sveti Vasilije Veliki”. Od formiranja Kulturno-umjetničkog društva “Most” 2018. godine nastavila je da igra u tom društvu i član je prve postave sa kojom je imala brojne nastupe u Bratuncu, te širom Republike Srpske i Srbije, ali i inostranstvu. Kaže da je vežu najljepše uspomene za putovanja, druženja i nastupe folklornog ansambla.

Svoju svestranost Nikolina potvrđuje i kao pjesnik. Dobila je više nagrada na opštinskim i školskim literarnim takmičenjima. Ove godine osvojila je prvu nagradu na literarnom konkursu Crvenog krsta Republike Srpske o temi “Živimo misiju humanosti”.

Ona je veoma aktivan volonter bratunačkog Crvenog krsta i osvojila je treće mjesto na takmičenju Crvenog krsta Republike Srpske “Misli mine”.

Prije dvije godine bila je prvak Republike Srpske u takmičenju iz istorije.

Ova svestrana djevojka će na jesen sa svojom generacijom otići na studije i napustiti Bratunac. Većina mladih koji odu iz ovog mjesta i uspješno završe fakultete ne vraćaju se u ovu sredinu gđe je teško doći do zaposlenja.

ZAHVALNOST RODITELjIMA

Nikolina kaže da nije razmišljala ni o povratku u Bratunac ni o ostanku u nekoj drugoj sredini.

“Želim da završim studije i dođem do zaposlenja da bih pomogla roditeljima. Tata Radmilo je ratni vojni invalid prve kategorije i ima zdravstvene probleme, a mama Dušanka takođe ima narušeno zdravlje. Odricali su se mnogo čega da omoguće školovanje sestri i meni i to ne mogu i neću da zaboravim”, ističe ova talentovana, ali skromna đevojka.

Ona podsjeća da su joj roditelji, nakon rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma u egzodusu Srba iz Sarajeva, iselili iz Hadžića u Bratunac i da je to izuzetno težak period kroz koji je porodica prolazila, kao i mnoge u tom periodu.

Mijatovićeva ističe da voli pjevanje uz gusle, što je možda neobično za osobe iz njene generacije.

“Uz roditelje koji vole epsku poeziju i pjevanje uz gusle zavoljela sam taj instrument”, rekla je ona i navela da su joj omiljeni izvođači guslari Milomir Miljanić, Đorđije Koprivica i Dušan Pejić, čije snimke često sluša na “Jutjubu”.

Mijatovićeva kaže da, uprkos brojnim nastupima i nagradama koje potvrđuju kvalitet njenog rada, uvijek ima tremu pred nastup, bez obzira da li je u pitanju gluma, folklor, recitovanje ili obraćanje na sceni.

Na kraju razgovora Nikolina je iznijela još jednu želju - da se nastavi baviti folklorom, glumom i volonterskim radom u mjestu gđe bude studirala ako joj to fakultetske obaveze budu dozvoljavale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana