Niko neće imovinu Igrišta

Marijana Miljić
Niko neće imovinu Igrišta

Vlasenica - Na javni poziv za prodaju imovine ski centra "Igrišta" kod Vlasenice, koja je procijenjena na oko 60.000 maraka, nije stigla nijedna ponuda, rekao je stečajni upravnik "Igrišta" Vaso Simović dodajući da će sada vjerovatno biti spuštena prodajna cijena.

On je početkom jula raspisao javni poziv za javno nadmetanje za prodaju imovine "Igrišta".

- Kupci su se mogli prijaviti do 5. avgusta, a juče je trebalo biti otvaranje ponuda. Međutim, sve je propalo jer se niko nije prijavio na javni poziv - naveo je Simović.

Naglasio je da Odbor povjerilaca ovog preduzeća, u kojem je krajem maja pokrenut stečajni postupak, polovinom avgusta treba da održi sjednicu na kojoj će razmotriti odluku da "spuste" cijenu imovine.

- Ako ta odluka bude usvojena, nova licitacija mogla bi biti održana već polovinom septembra - kazao je Simović.

Podsjetio je da obaveze "Igrišta" iznose 1,72 miliona KM, dok je vrijednost imovine procijenjena na 59.800 maraka.

- "Igrišta" od svoje imovine imaju poslovni prostor čija je vrijednost 20.000 maraka, ali na koji je Poreska uprava RS upisala hipoteku zbog dugovanja za poreze i doprinose. Pored toga, u vlasništvu preduzeća je i jedno vozilo koje je procijenjeno na 9.300 maraka, te četiri brvnare, restoran i vila čija je ukupna vrijednost oko 30.000 KM - kazao je Simović i dodao da je imovina "Igrišta" u potpunosti devastirana.

Kada je riječ o obavezama, dugovanja za poreze i doprinose iznose 588.000 KM, za zarade 565.000 maraka, a prema dobavljačima 446.000 KM.

Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća "Zvijezda" iz Vlasenice i formirala Akcionarsko društvo "Igrišta", kada su neki od kapaciteta djelimično renovirani.

U uništavanje "Igrišta", kako je "Glas Srpske" ranije pisao, upleten je i ratni komandant Armije RBiH iz Srebrenice Naser Orić, čija je firma posjekla i izvukla hiljade kubnih metara šume sa područja oko ski-centra. Dok su "Igrišta" tonula ka stečaju, mehanizacija i radnici te firme bili su angažovani u Vlasenici, u vrijeme dok je direktor Šumskog gazdinstva "Birač" bio Igor Vuković. Iza posla koji su obavili Orićevi ljudi i mehanizacija ostalo je potpuno devastirano područje.

Zaposleni

Vlado Simović je rekao da je u "Igrištima" prilikom pokretanja stečaja zatekao samo tri radnika.

- Za 40 nekadašnjih nije povezan radni staž, odnosno nisu redovno uplaćivani porezi i doprinosi - istakao je.

Šta "Igrišta" prodaju

Imovina                                 Vrijednost

Poslovni prostor                 20.000 KM

Vozila                                   9.300 KM 

Brvnare, restoran, vila        30.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana