Niče raj na ušću Vrbasa u Savu

Dejan Jovičić
Foto: Dejan Jovičić

SRBAC - Opština Srbac je inicirala formiranje nove sportsko-rekreativne zone na ušću Vrbasa u Savu kod Srpca s ciljem da se dio obale pretvori u otvoreni prostor predviđen za okupljanje i odmor građana, što će imati ogroman turistički značaj.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti opštine Srbac Dario Kresojević rekao je da je na julskoj sjednici lokalnog parlamenta usvojena odluka o pristupanju izradi zoning plana koji će obuhvatiti prostor površine 15,1 hektar, oivičen sa sjeverne strane rijekom Savom, a sa zapadne Vrbasom i kojim se definišu uslovi gradnje na tom lokalitetu. Prema njegovim riječima, u planu je izgradnja marina za čamce i drugih objekata za sport i rekreaciju.

- Tu će biti sadržaji poput sportskih terena, stolova za stoni tenis, šaha, skejt parka, trim-staza i fitnesa na otvorenom, pješačkih staza, piknik zona, dječijih igrališta, ali i ugostiteljskih i drugih objekata, pri čemu će se voditi računa o kotama plavljenja stogodišnjih voda - kazao je Kresojević. Dodao je da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv i izabran nosilac izrade zoning plana, a očekuje se da će projekat biti spreman početkom naredne godine.

- Ova investicija neće biti jeftina, zbog čega će se morati obezbijediti donatorska sredstva - naglasio je Kresojević.

Odbornik PDP-a Saša Jovičić podržao je ovu ideju i rekao da će to mnogo značiti kako za turistički, tako i privredni razvoj opštine.

- Živimo u gradu na dvije rijeke, a do sada nismo imali taj osjećaj. Kada odete u druge gradove, vidite da ljudi svoje slobodno vrijeme često provode na rijekama, a mi smo taj potencijal zapostavili. Pokušavali smo pokrenuti ovu inicijativu na više skupštinskih saziva i nadam se da neće ostati sve samo na ideji - rekao je Jovičić.

Predsjednik Skupštine opštine Srbac Miloš Budić kazao je da će za zainteresovane građane biti organizovano polaganje za upravljanje čamcima, a dozvole će izdavati Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

- Svi koji žele da njihova plovila budu registrovana za upravljanje, što je u direktnoj vezi sa najavljenim projektom, moći će se prijaviti za polaganje u Opštinskoj upravi kod sekretara Skupštine - rekao je Budić.

Da interesovanja za riječnu plovidbu sve više ima, potvrđuje i nedavno osnivanje Nautičkog kluba “Sidro” iz Srpca, koji je formiran s ciljem da građanima usadi ljubav prema rijekama i razvije kod njih ekološku svijest. Član kluba Radovan Mitraković kaže da su prije desetak dana organizovali prvu “Savsku regatu”, u kojoj je učestvovalo sedam plovila iz Srpca, koji su se spojili sa brodovima na Savi kod Gradiške i organizovali zajedničko druženje.

- Srbac već 17 godina ima “Vrbasku regatu”, ali članovi našeg kluba posjeduju brodice sa ozbiljnijim motorima koji ne mogu ploviti niskim vodostajima kao što je Vrbas. Namjera nam je da ova regata postane tradicionalna i da motiviše građane da više vremena provode u prirodi. Planiramo naredne godine da otplovimo i do nekadašnjeg logora Jasenovac, koji se nalazio na obali Save, i odamo počast stradalima - rekao je Mitraković.

Regata

Tradicionalna “Srbačka regata” biće održana u nedjelju na relaciji dugoj oko 25 kilometara. Početak spusta je u deset časova u Kukuljama, a tokom pauze, koja je planirana na šljunkari u Razboju Ljevčanskom, biće održana sportska takmičenja. Dolazak na cilj kod nekadašnjeg skelskog prelaza u Srpcu predviđen je u 15 časova. Organizator regate je Turistička organizacija, a pokrovitelj opština Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana