Niče nova zgrada za Dom zdravlja u Kotor Varošu

Darko Gavrilović
Niče nova zgrada za Dom zdravlja u Kotor Varošu

Kotor Varoš - Kamen temeljac za novi blok Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" u Kotor Varošu položen je juče, a u njega bi do kraja godine trebalo da usele Služba hitne pomoći i ambulante porodične medicine.

Početak realizacije projekta označili su izvršni direktor Fondacije "Hajdar Alijev" iz Azerbejdžana Anar Alakbarov, direktor Doma zdravlja Vladimir Bibić i načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan. Vrijednost projekta je milion KM, a novac za izgradnju i opremanje objekta obezbijedila je Fondacija "Hajdar Alijev" čija je misija čuvanje uspomene na nekadašnjeg lidera Azerbejdžana, koga stanovnici te zemlje doživljavaju kao oca nacije.

Riječ je o modernom objektu koji će biti opremljen potpuno novom medicinskom opremom i namještajem u skladu sa svjetskim normama u zdravstvu. Površina nove zgrade, koja će biti uvezana u jednu cjelinu sa starim dijelom Doma zdravlja, je 850 metara kvadratnih. Izgradnjom novog bloka Doma zdravlja biće unaprijeđen kvalitet rada i usluge medicinskog osoblja podignute na još viši nivo.

Alakbarov je rekao da podržavaju projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva, informacionih tehnologija, sporta...

- Izgradili smo oko 500 škola i podržali niz projekata koji se tiču zdravstvene zaštite. Izgradili smo bolnicu za slijepu i djecu sa oštećenim vidom u Sarajevu. Misiju nastavljamo u Kotor Varošu i želim da zahvalim svima koji su posredovali kako bi ovaj projekat bio započet. Vidimo se uskoro na otvaranju objekta - rekao je Alakbarov.

Bibić je zahvalio Fondaciji "Hajdar Alijev" na donaciji i dosadašnjoj saradnji.

- Teško je riječima opisati šta ste učinili za naš Kotor Varoš. Veličina vašeg plemenitog djela biće u potpunosti vidljiva za nekoliko mjeseci kada zajedno budemo otvarali novi objekat. Nećemo stati na ovome, planiramo nova ulaganja, neke projekte ćemo ovih dana privesti kraju, a na drugima uveliko radimo. Uvjeren sam da ćemo ih realizovati na veliko zadovoljstvo svih nas - istakao je Bibić.

Sakan je rekao da je ovo jedan od najvažnijih dana za radnike Doma zdravlja i za građane Kotor Varoša.

- Polaganje kamena temeljca za izgradnju novog bloka i sanacija postojećeg objekta su prvi ozbiljni radovi na rekonstrukciji Doma zdravlja nakon 40 godina - rekao je Sakan i dodao da je u planu da bude uređeno i novo parkiralište s pristupnim putem do Doma zdravlja.

Dom zdravlja ove godine ima 12.308 registrovanih pacijenata u devet timova porodične medicine.

Sanacija

Izgradnja novog objekta nadovezaće se na započetu sanaciju glavne zgrade Doma zdravlja.

Sanacijom je obuhvaćen krov, spoljna stolarija, fasada, mokri čvorovi, ulaz i kotlovnica, vrijednost radova je oko 400.000 KM, a ona je dio projekta "Jačanje zdravstvenog sektora" u kojem učestvuju Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, lokalna zajednica i Dom zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana