Ni zrna zobi nema za sjetvu

Dragana Keleč
Ni zrna zobi nema za sjetvu

Banjaluka - Poljoprivrednici u RS nigdje ne mogu da nabave sjeme zobi, kojim su planirali da zasiju oranice.

Rafovi predviđeni za sjemensku zob u poljoprivrednim apotekama već sedmicama zjape prazni, a još više zabrinjava priznanje trgovaca da ovog sjemena nema ni u nabavci.

Direktor poljoprivredne apoteke "Agroluks" Bogdan Đurić ističe da je problem to što se gotovo cijela količina sjemena nabavlja iz uvoza i što trenutno i kod inostranih distributera vlada nestašica sjemena zobi. Đurić je istakao da sjemena uglavnom nabavljaju iz Srbije i Hrvatske zbog toga što zalihe iz domaće proizvodnje veoma brzo bivaju iscrpljene.

- Interesantno je da je ove godine zaista velika potražnja za sjemenom zobi zbog toga što je zasijano manje drugih ozimih kultura, pa su ovom žitaricom mnogi planirali da zasiju oranice - istakao je Đurić.

I u banjalučku poljoprivrednu apoteku "Agros" svakodnevno dolaze ratari koji žele da kupe sjemensku zob, ali se vraćaju praznih ruku.

- Uzalud dolaze, jer nemamo sjemena zobi.  Nemamo ni gdje da ga nabavimo. Jedino rješenje je da uz pomoć merkantilne zobi zasiju oranice, ali da prije sjetve koriste neophodnu zaštitu protiv bolesti - istakli su u "Agrosu" navodeći da su tanke zalihe sjemena zobi za tren razgrabljene.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da zob nikada nije bila mnogo zastupljena u sjetvi u Srpskoj, ali da su ratari ove godine željeli baš tu kulturu, jer ona nije mnogo zahtjevna za proizvodnju.

- Iza nas je izuzetno teška jesen. Poslije poplava i lošeg vremena, koji su bitno smanjili površine zasijane uobičajenim ozimim kulturama kao što su pšenica i ječam, poljoprivrednici su se u proljećnoj sjetvi odlučili za zob, koja je lakša za održavanje, ali, eto, ni to im se ne da - kazao je Marinković.

Prodaja sjemena

U poljoprivrednim apotekama širom Srpske ističu da prodaja sjemena ide prilično dobro. Jedni kupuju za gotovinu, a drugi na kredit kako bi se pripremili za sjetvu.

- Najbolje ide prodaja sjemenskog kukuruza, trave i djeteline - kažu trgovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana