Ni nakon 26 godina nema odgovornih za ubistvo četvoro mladih u Doboju

Srna
Ni nakon 26 godina nema odgovornih za ubistvo četvoro mladih u Doboju

DOBOJ - Četvoro mladih ljudi ubijeno je na današnji dan 1994. godine u Doboju, a pet lica teško je ranjeno prilikom granatiranja užeg dijela grada sa položaja takozvane Armije BiH, za šta ni nakon 26 godina niko nije odgovarao.

Policijska uprava i Okružno javno tužilaštvo Doboj u nekoliko navrata su podnijeli, odnosno proslijedili Tužilaštvu BiH izvještaj o ovom slučaju, kao i stradanju 99 poginulih i 322 ranjena civila od granatiranja grada sa okolnih muslimanskih položaja tokom ratnog sukoba, a porodice stradalih čekaju odgovore na pitanja ko je naredio, a ko poubijao nedužne mlade ljude i zašto niko nije odgovarao za njihovu smrt.

Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske Blago Blagojević rekao je Srni da su uoči Vaskrsa, 30. aprila 1994. godine od ispaljene granate kalibra 120 milimetara na licu mjesta smrtno stradali njegova kćerka Daliborka /20/ i njen vjerenik Nedeljko Tanasić, dok su od posljedica ranjavanja u bolnici preminuli Stojanka Jović, izbjeglica iz Maglaja, i Ljilja Vukosavović, izbjeglica iz Gračanice.

“To su bili mladi ljudi, omladina koja se okupila da proslavi veče uoči Vaskrsa. Oko 20.30 časova pala je granata koja je došla sa područja koju su kontrolisale muslimanske snage”, ispričao je Blagojević.

Blagojević je rekao da mu teško pada što niko do danas nije istražio odakle je tačno granata ispaljena i ko je izdao naređenje, ali i što niko ne obilježava tu tragediju u kojoj je u Doboju u jednom danu od granate stradalo najviše civila.

On je poručio da se u pokušajima da dođe do odgovora na to pitanje njegova lična tragedija i dalje nastavlja, i poručio da Republika Srpska ne treba da zaboravlja svoje žrtve.

Blagojević je rekao da su njegova kćerka Daliborka i Nedeljko sahranjeni u istu grobnicu, jer je granata prekinula njihovo zakazano vjenčanje.

On je istako da je posebno razočaran zbog toga što ni do danas, uprkos njegovim brojnim pokušajima, Nedeljku, izbjeglici iz Busovače i pripadniku dobojske brigade, nije priznat status poginulog borca, iako je sahranjen uz počasnu paljbu, a njegova fotografija se nalazi u spomen-sobi Gradske boračke organizacije Doboj.

Blagojević navodi da se Nedeljko vodi kao civilna žrtva rata.

“Nedeljkov otac Mlađan preminuo je u Bijeljini, a majka se vratila u federalnu opštinu Busovača i kao povratnik preživljava od skromne invalidnine”, rekao je Blagojević.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Doboj Petar Tubić kaže da je u Doboju tokom ratnog sukoba od granatiranja sa okolnih muslimanskih položaja ubijeno 99, a ranjena su 322 civila, od kojih je veći broj kao posljedicu imao invalidnost.

“Nažalost, dočekali smo još jednu godinu od zločinačkog granatiranja užeg dijela grada Doboja i stradanja devet civila a da niko nije kažnjen za to djelo, niti se vodi postupak protiv odgovornih i lica koja su izvršila taj zločin”, rekao je Tubić.

On je naveo da je tokom ratnih dejstava grad Doboj bio granatiran od jedinica takozvane Armije BiH i HVO-a, i da je žalosno što danas naredbodavci i izvšioci slobodno i nekažnjeno šetaju po ovom gradu i gaze mjesta gdje su stradale žrtve.

“Dobojska policija je dokumentovala i fotografisala svako mjesto stradanja i postoje jasni podaci o tome”, rekao je Tubić i dodao da je gradska boračka organizacija upoznata da je 2005. godine Okružno tužilaštvo u Doboju primilo prijavu od Policijske uprave Doboj i pokrenulo postupak, ali da do danas nemaju odgovor o daljim aktivnostima.

On kaže da je ista sudbina izvještaja kojeg je 2017. godine Policijska uprava u Doboju podnijela Tužilaštvu BiH protiv lica sa područja Federacije BiH za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Iz Policijske uprave Doboj i Okružnog javnog tužilaštva Doboj Srni je saopšteno da su izvještaji o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva, a koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, koja obuhvataju i visoko pozicionirane oficire takozvane Armije BiH, dostavljeni Tužilaštvu BiH na postupanje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Srni je rečeno da je 30. mart 2012. godine nekadašnji Centar javne bezbjednosti Doboj podnio Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj protiv lica čiji su inicijali M.C. /ratnog komandanta Prve tešanjske brigade Armije RBiH Mustafe Cerovca iz Tešnja/ zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv istog lica je 15. decembra 2017. godine zbog sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti izvještaj dostavljen Tužilaštvu BiH.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da je 31. avgusta 2005. godine Centar javne bezbjednosti Doboj podnio Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv M.C. i drugih, zbog počinjenih ratnih zločina na području opština Tešanj i Teslić.

“Predmetni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je od Okružnog javnog tužilaštva Doboj proslijeđen na dalje postupanje Tužilaštvu BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske ističu da je u vezi počinjenih ratnih zločina na području opštine Tešanj i Teslić, 29. juna 2005. godine Okružnom javnom tužilaštv Doboj podnesen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica čiji su inicijali Š.M. /ratni načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju Šemsudin Mehmedović/. Izvještaj je od Okružnog javnog tužilaštva Doboj proslijeđen na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

“Napominjemo da je ova Policijska uprava u prethodnom periodu postupila po svim naredbama i zahtjevima koji su u vezi gore navedenih izvještaja dostavljeni od Tužilaštva BiH”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj Srni je saopšteno da je predmet protiv Mustafe Cerovca iz Tešnja, nakon zaprimljenog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti, ovo tužilaštvo 16. januara 2013. godine dostavilo na ocjenu i nadležnost Tužilaštvu BiH.

“Predmet protiv osumnjičenog Nedžada Ajnadžića i osam lica zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prema rješenju Suda BiH od 10. januara 2012. godine, preuzet je od ovog tužilaštva i predat u nadležno postupanje Tužilaštvu BiH, koje će provesti i dovršiti istragu u navedenom predmetu”, navodi se u saopštenju dobojskog tužilaštva.

U Doboju o stradanju 99 ubijenih i ranjena 322 civila, od kojih je veći broj kao posljedicu imao invalidnost, tokom granatiranja Doboja sa okolnih muslimanskih položaja tokom ratnog sukoba, svjedoči spomen-ploča postavljena u gradskom parku, pored nekoliko bista narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana