Nevesinjac Dejan Žerajić pomjera granice izdržljivosti: Adrenalin i vojnička disciplina osvajaju planinske vrhove

Miloš Vasiljević
Nevesinjac Dejan Žerajić pomjera granice izdržljivosti: Adrenalin i vojnička disciplina osvajaju planinske vrhove

NEVESINjE - Nevesinjac Dejan Žerajić spojio je vojničku disciplinu, ljubav ka trčanju i adrenalin pa pomjerajući sopstvene granice, pravi zapažene rezultate u trejl trkama i ultramaratonima.

Posljednje u nizu bilo je u Kotoru, gdje je bio najbolji u jakoj konkurenciji takmičara iz regiona pretrčavši zahtjevnu trku dugu 2,8 kilometara za 45:53 minuta. Start je bio na sjevernim vratima Starog grada Kotora, gdje je nadmorska visina nula metara, a cilj na vrhu Pestingrada, od čak 1.007 metara. Upravo te specifičnosti čine posebnim adrenalin trejl trke.

- Tu sam ostvario svoje najbolje vrijeme na vertikalnom kilometru. Uspjeh je neočekivan, jer je staza tehnički zahtjevna, većina je hodanje pa čak i uz pomoć ruku, što meni i nije jača strana, ali sam se prilagodio, to su bili treninzi na oštrim vertikalama, sa intervalima brzog hoda i trčanja, koji su se pokazali izvrsni - rekao je Žerajić.

Trčanje mu je na početku bio hobi, a danas stil života. Iz trke u trku pomjera vlastite granice psihičke i fizičke izdržljivosti.

Prošla godina je, kaže, bila puna izazova, ali i novih iskustava.

- Neka takmičenja bila su bolja od drugih, ali svako je posebno na svoj način. Ove godine učestvovao sam u tri trke, od kojih se izdvaja ona na Jahorini, dužine 15 kilometara i 1.150 metara kumulativnog uspona. Startovala je u pet sati ujutro, po najvećem minusu i magli. Uslovi za trčanje su bila loši, ali uzbudljivi i nezaboravni - istakao je Žerajić.

Lani je istrčao i tri cestovna polumaratona, iako ga trke tog tipa preterano ne interesuju, ali je želio da testira svoju brzinu i izdržljivost.

Žerajić, koji je pripadnik Oružanih snaga BiH, naglašava da se pronašao u potpunosti u profesionalnom smislu i da je ispunjen poslom koji radi. Od malih nogu adrenalin mu je u krvi, a kroz sve trke pokazao je da mu je i izdržljivost jača strana.

- Sama vojnička obuka, disciplina i svakodnevni rad u vojsci prednosti su ako želiš da se baviš ovim ili sličnim sportom. Najbitnije je to kakva se disciplina i radne navike steknu od malih nogu, to čemu nas roditelji nauče posluži kao dobra baza za bilo šta u životu, a posebno za ovaj adrenalinski sport - dodaje ovaj Nevesinjac.

Za ovu godinu planira da trči trke koje su u okviru “skajraning” lige Srbije i Crne Gore, koje se organizuju na najljepšim planinama regiona, uz to i jako zahtjevnim, što je čini uzbudljivom i privlačnom za njega. Kao najveći izazov koji ga očekuje navodi ultratrejl Stara planina u dužini 100 kilometara i ultramaraton na Fruškoj Gori od čak 134 kilometra, koji nije u sklopu lige, ali predstavlja izazov zbog distance koja je do sada najduža u njegovoj karijeri.

Motivacija

Dejan Žerajić kaže da ga planinarenje i boravak u prirodi čine srećnim i zadovoljnim, a ljudi sa kojom ide na planinu jedna su mu od najvećih inspiracija i motivacija za trčanje.

- To su većinom trkači koji su u odličnoj fizičkoj formi, pa smo kao trkačka ekipa obišli zajedno dosta planina u regionu, tura i vrhova koji su jako zahtjevni, a pogotovo u zimskom periodu, kad boravak u planini može da bude i opasan po život - naglašava Žerajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana