Neustavan trebinjski Fond solidarnosti

Anita Janković-Rečević foto: moja hercegovina
Neustavan trebinjski Fond solidarnosti

Trebinje - Ustavni sud Republike Srpske ocijenio je da osnivanje Fonda solidarnosti grada Trebinje i način njegovog finansiranja nisu u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Sudije Ustavnog suda su na jučerašnjoj sjednici u Banjaluci utvrdile da je Skupština grada Trebinje donošenjem odluke o osnivanju Fonda solidarnosti i odluke o utvrđivanju posebne naknade prekoračila svoju nadležnost iz odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi.

- Skupština nije bila ovlašćena da podzakonskim aktima formira fond, niti da uredi izvore njegovog finansiranja - saopštili su iz Ustavnog suda.

Zaključeno je da je Skupština grada Trebinja donošenjem osporenih normativnih akata postupila suprotno Ustavom zagarantovanim principima vladavine prava i podjele vlasti.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da nije upoznat sa ovom odlukom Ustavnog suda.

- Ako treba da budu ispravljene neke odluke, rado ćemo to učiniti, jer vjerujem da postoji način da fond i dalje živi na bazi solidarnosti. Ako ne, postupićemo shodno odluci Ustavnog suda, jer poštujemo institucije - naveo je Petrović i naglasio da nije u pitanju namet već solidarnost građana.

Dodao je da je namjera gradskih vlasti prilikom osnivanja fonda bila da novcem iz njegove kase bude finansirana vantjelesna oplodnja parovima koji ne mogu ostvariti potomstvo, pomognuto demobilisanim borcima koji su nezaposleni, socijalno ugroženom stanovništvu, kao i djeci sa sela.

Petrović je naglasio da je fond opravdao postojanje i da je kompletan iznos novca, prikupljen lani, otišao u ruke porodica kojima je pomoć bila neophodna.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Skupštine grada Trebinje o osnivanju Fonda solidarnosti podnio je savjetnik člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića Nebojša Vukanović.

- Od početka sam tvrdio da je fond nezakonit i da se radi o reketiranju privrednika u Trebinju, a sud je sada potvrdio da sam bio u pravu. Ova odluka će osloboditi privrednike velikog tereta koji su bili neravnopravni u odnosu na druge privrednike u Srpskoj - rekao je Vukanović.

On smatra da gradske vlasti, ako hoće da budu solidarne, imaju gradski budžet za to.

Trebinjski Fond solidarnosti osnovan je u decembru 2016. godine, a njegovu kasu pune sredstva koja izdvajaju svi privrednici sa područja grada koji su prethodnu poslovnu godinu završili za prometom većim od 50.000 KM. Tada je odlučeno da stopa ove naknade bude 0,5 odsto od ostvarenog prometa.

Trebinjska gradska Skupština sredinom februara je usvojila izvještaj o radu fonda za 2017. godinu, kada se u kasu slilo 567.000 KM, zahvaljujući uplatama 125 privrednih subjekata. Tim novcem finansirano je više socijalnih i programa podrške porodici, zapošljavanju i obrazovanju.

Ustavni sud RS juče je utvrdio i da odredbe Odluke o komunalnim djelatnostima grada Trebinja te Odluke o prikupljanju, odvoženju i deponovanju komunalnog otpada Trebinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o komunalnim djelatnostima, odnosno Zakonom o zaštiti potrošača.

Sudske odluke

Na jučerašnjoj sjednici u Banjaluci Ustavni sud je utvrdio da odredba Odluke o komunalnoj naknadi opštine Gradiška, kojom je propisano da se rješenja o visini komunalne naknade neće donositi za obveznike koji naknadu plaćaju putem Službe objedinjene naplate, nije u saglasnosti sa Ustavom. Nezakonita je i odredba Odluke o prikupljanju, odvođenju i deponovanju komunalnog otpada u Bijeljini.

Sud juče nije prihvatio inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Srpske, Zakona o radu i Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana