Neuspješna primopredaja dužnosti u srbačkom parlamentu

Cvija Mrkonjić
Neuspješna primopredaja dužnosti u srbačkom parlamentu

Srbac - Smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Srbac Zoran Đukić odbio je juče da preda dužnost, skupštinski pečat i službene prostorije novom predsjedniku Goranu Gavranoviću i sekretaru Slađani Škrbić.

Iz Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a u Skupštini opštine Srbac najavili su da će zbog odbijanja primopredaje dužnosti do kraja sedmice protiv Đukića i sekretara Dragice Vranić, koja je smijenjena zajedno sa njim, podnijeti krivičnu prijavu i sudskim putem zatražiti da se u što kraćem roku omogući rad novoizabranih funkcionera.

- Nadali smo se da će prevladati razum i da će nam biti omogućeno da obavljamo funkcije na koje smo izabrani glasovima nove skupštinske većine. Predstoji nam bitka putem suda, zbog čega će najveću štetu pretrpjeti građani, jer će biti blokiran rad zakonodavne vlasti - rekao je Gavranović.

Za sudsku bitku spremaju se i u opštinskoj upravi, koja je angažovala Darka Kremenovića za pravnog savjetnika koji će u sudnici braniti stavove smijenjenih funkcionera.

- Obje strane smatraju da su u pravu i pravdu će zatražiti sudskim putem. Samim tim, nema primopredaje i Đukić ostaje na svom radnom mjestu. On čak ne bi ni smio odstupiti sa mjesta predsjednika, jer ako se dokaže da je bio u pravu, onda će snositi krivičnu odgovornost zbog predaje dužnosti nezakonito izabranim funkcionerima - kazao je Kremenović poslije neuspješnog pokušaja primopredaje koju je zakazala Skupština opštine na nedavno održanoj vanrednoj sjednici.

Neuspješnoj primopredaji je prisustvovala i delegacija Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koja je dala smjernice za rješavanje ovog problema. Ministarstvo je ranije dalo pozitivno mišljenje na odluke donesene na aprilskom zasjedanju srbačke Skupštine kada su smijenjeni Đukić i Vranićeva i pozvalo dvije strane da obave primopredaju dužnosti.

Zbog nastavka krize održana je i konferencija za novinare srbačkog SNSD-a i DNS-a na kojoj je istaknuto da posljedice blokade najviše trpe građani. Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Mlađan Dragosavljević izrazio je nadu da će presuda biti donesena najduže za mjesec.

- Nakon toga krećemo u pripremu referenduma za opoziv načelnika opštine Drage Ćirića, koji bi trebalo da bude održan u roku od mjesec od konačne sudske presude - rekao je Dragosavljević.

Novu skupštinsku većinu čini 13 odbornika SNSD-a i DNS-a, dok je u opozicionom bloku 12 odbornika iz SDS-a, NDP-a, PDP-a i SP-a.

Rakić

Predsjednik srbačkog DNS-a Ljubo Rakić, čija je podrška SNSD-u odlučila ko će imati skupštinsku većinu, kazao je da se na taj korak odlučio jer koalicija okupljena oko načelnika opštine više nije mogla opstati.

- Načelnik nije dovoljno sarađivao sa opštinskim službama, samovoljno je donosio odluke i često zanemarivao koalicione partnere. To je dovelo do toga da su SDS i NDP nudili SNSD-u novu koaliciju, ali je odluka prirodno pala na DNS, jer naša koalicija uspješno funkcioniše i na republičkom nivou - istakao je Rakić.

 

Posljedice blokade parlamenta

- nema rebalansa budžeta

- nije usvojen plan javnih nabavki

- nije raspisan konkurs za stipendije

- nema subvencija za prevoz đaka

- nema kontrole trošenja novca budžetskog novca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana