Nesvakidašnji gest bivšeg učenika OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini: Iz daleke Amerike pomaže obnovu škole

Ljiljana Aleksić
Nesvakidašnji gest bivšeg učenika OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini: Iz daleke Amerike pomaže obnovu škole

BIJELjINA - Prve đačke dane, naučena slova i znanje koje je nastavio da gradi na drugom kontinentu Bijeljinac Brano Perković nije zaboravio. Odlučio je da se na dostojan način oduži i pomogne budućim generacijama, te je svojoj bivšoj školi poslao 15.000 američkih dolara u želji da pomogne započeto renoviranje najstarijeg školskog objekta u Semberiji.

Prema riječima direktora Osnovne škole “Sveti Sava” Đorđa Mirkovića, Brano, koji danas živi u San Francisku, javio se prije nekoliko mjeseci u želji da da doprinos obnovi škole.

- Mene je taj poziv pozitivno iznenadio i oduševio. On je izrazio spremnost da donira školi 15.000 dolara, a to nije mali iznos. Rekao sam mu da je najpotrebnije da saniramo stepenište u Aneksu škole koja je građena 1902. godine i da renoviramo hodnike jer malter sa zidova otpada i treba ga nanovo uraditi. Dogovorili smo se da on angažuje svoje prijatelje iz Bijeljine koji imaju firmu i koji će to besplatno uraditi - kaže Mirković.

Ističe da se u holu škole trenutno izvode radovi, a svi poslovi bi trebalo da budu završeni do 1. septembra.

- Zanimljivo je da je Branina majka Branka Perković nekada radila u ovoj školi kao nastavnica sa mnom. Nažalost, preminula je 1990. godine - priča Mirković ističući da su svi zaposleni u školi veoma zahvalni Perkoviću na ovoj donaciji.

Mirković je pozvao i ostale bivše učenike i donatore da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima.

- Svaka pomoć je dobrodošla. Mislim da je ova škola, zajedno sa crkvom Svetog Đorđa koja se nalazi preko puta, ogledalo Bijeljine - dodaje Mirković.

Poznavaoci prilika u Bijeljini znaju da ova pomoć iz daleke Amerike nije tek tako stigla. Svijet su ranije obišle slike vrijednog direktora koji svaki raspust provodi u radnom odijelu sa majstorima na poslovima uređenja škole. I ovo ljeto je tako.

- Svu snagu i energiju crpim iz učenika, naše djece, jer svako ko radi u prosvjeti trebalo bi da voli djecu. Imam i zadužbinu da vam otkrijem, moj pradjed je radio u ovoj školi od 1923. do 1927. godine, a ja radim 35 godina što nije malo. Ovu školu su pohađala moja djeca, a sad i moja unuka. Ovaj poziv je moja ljubav i ne pada mi teško da radim i da svaki raspust provodim u školi. Mnogima to nije jasno, ali mislim da bi svi trebalo da poštujemo kuće u kojima radimo i da damo što više od sebe ako želimo da ostavimo našim unucima i djeci što sređenije društvo - kaže Mirković i dodaje da će vremena za odmor biti kada ode u penziju.

Istorija

Pored toga što je jedan od najstarijih objekata u Semberiji, bijeljinska OŠ “Sveti Sava” i danas ima sačuvane dijelove iz prošlog vijeka. Stepenište i jedna vrata na objektu stari su 118 godina.

- Škola je ostala autentična, ništa nije mijenjano osim što redovno krečimo, obnavljamo zidove i obavljamo druge neophodne radove. Nekada je u ovom objektu bila Trgovačka škola, potom Učiteljska, zatim Gimnazija i sve to čuva istoriju ovog grada - kaže Đorđe Mirković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana