Nerazvijene opštine traže hitnu pomoć

A. J.
Nerazvijene opštine traže hitnu pomoć

Istočno Sarajevo - Načelnici nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština predložili su da Vlada RS hitno finansijski pomogne opštinama koje ne mogu da funkcionišu.

Zaključeno je to na sastanku načelnika nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština koji je juče održan u Istočnom Sarajevu. Oni su istakli da je riječ o pet-šest izrazito nerazvijenih i nerazvijenih lokalnih zajednica među kojima su Istočni Mostar, Istočni Drvar, Istočni Stari Grad i još nekoliko novonastalih opština.

Načelnik Šipova Milorad Ćirko kaže da će zatražiti izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi u dijelu koji se tiče finansiranja opština.

- Nametnuto nam je niz nadležnosti za koje nemamo izvore finansiranja. Teret socijalne zaštite i zdravstva je na opštinama, a za to nemamo novca - kaže Ćirko i dodaje da moraju biti osmišljeni izvori finansiranja u tim oblastima.

Načelnik Berkovića Nenad Abramović kaže da će biti upućena inicijativa da RS povede računa o ravnomjernom regionalnom razvoju.

- Cilj je doći do povećanja broja stanovnika u 33 nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine jer će u suprotnom polovina RS ostati bez stanovništva - rekao je Abramović.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak je istakao da su male opštine dovedene u tešku situaciju.

- Strahujem da Rudo uskoro ne postane starački dom sa velikim socijalnim problemima jer mladi odlaze trbuhom za kruhom - kazao je Rajak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana