Neprohodan put Gacko - Nevesinje, u selu Fojnica voda ušla u tri kuće VIDEO

Miloš Vasiljević
Foto: M.V.

GACKO- Zbog izlijevanja rijeke Zalomke na magistralnom putu Nevesinje- Gacko u selu Rilja od sinoć je saobraćaj u prekidu.

Najkritičnija tačka je u selu Rilja gdje je trenutno visina vode na putu oko 60 centimetara.

Ekipe ” Nevesinjeputeva” su sa svom potrebnom mehanizacijom na terenu, pa se očekuje da će se saobraćaj u toku dana normalizovati.

- Voda je rano jutros ušla u tri kuće u gatačkom selu Fojnica, jer se izlila rijek Đeropa - kazali su iz Vatrogasno spasilačke jedinice Gacko.

 

Trenutno je otežan put Gacko - Foča, a najviše odrona i povremenih zastoja je između dva tunela na prevoju Čemerno.

U ostalim opštinama istočne Hercegovine i gornjeg Podrinja, gdje su najavljene najveće padavine za sada nema većih problema.

Istočno Sarajevo: Trenutno nema razloga za proglašavanje stanja elementarne nepogode

Na području opštine Istočni Stari Grad trenutno nema razloga za proglašavanje stanja elementarne nepogode zbog padavina, ali je bitno da se svakodnevno održava komunikacija u slučaju potrebe za reagovanjem i donošenjem drugih odluka, zaključeno je na sjednici Štaba za vanredne situacije.
Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je na sjednici Štaba da ova lokalna zajednica direktno nije ugrožena izlivanjem rijeka, ali da eventualno može biti bujičnih problema.

On je naveo da su nadležna preduzeća spremna da odgovore zadatku, te da je važno da se elektrodistibucija pripremi što se tiče hidrocentrale i da se obezbijedi dežurstvo, navedeno je na zvaničnoj stranici Opštinske uprave.

Gašanović kaže da snijeg može pasti na Vučijoj Luci, Hreši i Trebeviću, te nešto manje na Bulozima.

"Ovdje je bitna samo naša koordinacija, svi moraju da budu prisutni i da se stave pod komandu Štaba", rekao je Gašanović.

Sastanak Štaba za vanredne situacije održan je na zahtjev Republičke uprave civilne zaštite zbog najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se ove sedmice očekuju obilne padavine. 

Kozarska Dubic: Nove padavine nisu ugrozile stabilnu hidrološku situaciju

Nove padavine nisu ugrozile stabilnu hidrološku situaciju na području Kozarske Dubice, potvrdio je jutros šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
Trubarac je naveo da rijeke Sava i Una imaju trend rasta, kao i bujične rječice, ali da ne ugrožavaju putne komunikacije i domaćinstva.

"Vodostaj Une je trenutno na 150 centimetara i raste devet centimetara na čas. Raste i vodostaj Save, ali su obje rijeke i dalje ispod nivoa redovnih odbrana od poplava", rekao je Trubarac.

On je dodao da su sve nadležne službe u pripravnosti, sa fokusom na stanje bujičnih voda i pritoka Une, te da je stanje svih vodozaštitnih mjera pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana