Neobična misija Vojislava Prelevića iz Trebinja: U osmoj deceniji pedalira do Krfa

Ratomir Mijanović
Neobična misija Vojislava Prelevića iz Trebinja: U osmoj deceniji pedalira do Krfa

Trebinje - Vojislav Vojo Prelević iz Trebinja najstariji je učesnik ekspedicije "Herojima za slobodu" koji je sa još sedam članova Planinarskog društva "Vučji zub" u petak biciklima krenuo na grčko ostrvo Krf.

Uprkos tome što je zagazio u osmu deceniju života, Prelević se žustro otisnuo na put dug 620 kilometara, ne skrivajući radost što se upušta u ovu avanturu. 

Ovaj vitalni penzioner objasnio je da posjetom Krfu žele simbolično da obilježe stogodišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svjetskom ratu. Najstarijem učesniku ovog poduhvata ovo je četvrti put da ide u Grčku.

- Dva puta sam išao biciklom u Grčku, a jednom pješke na Svetu goru. Pripremajući se za ovaj put, već duže vrijeme gotovo svakodnevno sam biciklom prelazio po četrdesetak kilometara - ističe ovaj sedamdesetdvogodišnjak.

Planinar je ispričao da je njegov najveći poduhvat to što je do Hilandara pješačio 1.200 kilometara, prošavši tako kroz četiri države.

- Na svim ovim misijama me drži jaka volja, a možda i potreba da sebi dokažem da, uprkos ovim godinama, ne zaostajem za mladima - kazao je Prelević.

Dodao je da ga posebno raduje što će "pedalirati" do Krfa.

Da bi ostvarili svoju misiju, biciklisti iz Trebinja na dva točka proći će kroz Crnu Goru i Albaniju, a u Igumenicu bi trebalo da stignu u srijedu. Članovi biciklističke sekcije "Vučjeg zuba" odaće poštu i pokloniti se sjenima stradalih heroja u spomen-kosturnici na ostrvu Vido i Plavoj grobnici.

- Na ovom putu je mnogo simbolike, od Spomenika oslobodiocima, do Krfa i ostrva Vido. Dnevno ćemo prelaziti oko 120 kilometara, a noćićemo u Baru, Draču, Valoni i drugim mjestima - rekao je biciklista Mićo Milošević.

Da su Trebinjci u dobrom raspoloženju otputovali put Grčke, svjedoče i brojne anegdote.

- Lako nam je pronaći put kuda su se srpski vojnici povlačili, jer se i Vojo sa njima zajedno povlačio - rekoše planinari u šali, a imajući u vidu godine najstarijeg bicikliste u Trebinju, ali i šire.

Ovo je nasmijalo i Prelevića koji je svojim kolegama u istom tonu poručio da će im rado pokazati pravi put, ali samo ako budu dobri.

Sport

Trebinjci sa velikim simpatijama gledaju na poduhvate Voje Prelevića, koji kaže da je u odličnoj kondiciji prvenstveno zahvaljujući sportu.

- Bicikl aktivno vozim od 40. godine, a prije toga sam se bavio i vaterpolom, plivanjem, rukometom i drugim sportovima - ispričao je Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana