Neobičan hobi Paljanina Milana Milanovića: Makete vjerna slika jedrenjaka i manastira

Srna
Neobičan hobi Paljanina Milana Milanovića: Makete vjerna slika jedrenjaka i manastira

Pale - Milan Milanović (68) iz Mokrog u Palama pravi makete drvenih jedrenjaka, od Nojeve barke, preko srednjovjekovnih do današnjih, kao i manastira.

 - Pravljenje drvenih jedrenjaka počeo sam 1996. godine. Sve što sam pravio bilo je različito - ističe Milanović i dodaje da njegova djela predstavljaju presjek plovnih objekata kroz vijekove.

Prema njegovim riječima, u Nojevoj barci nalaze se sve životinje koje su osvijetljene sa 20 sijalica, a posljednju maketu koju je napravio bila je jedrenjak "Viktorija". Maketu dugu dva i po metra i visoku 180 centimetara pravio je godinu dana. Kilometrom kanapa sve je uvezao i postavio 50 sijalica.

Za izradu brodova Milanović koristi nekoliko vrsta drveta - jelovinu, borovinu, lipu, a ako je tvrđe, drvo kuva da ne bi pucalo prilikom izrade.

- Sve je ručno pravljeno do najmanjeg detalja. Na kraju slijedi lakiranje sa kistom bezbojnom uljanom bojom. Kada se nekoliko puta namaže uljana boja i kada se opraši, dobije se starinska boja - pojašnjava Milanović.

On dodaje da brodove pravi prema osjećaju jer ga ovom zanatu niko nije naučio. Čitao je knjige o pomorstvu i gledao filmove, pa mu je to od malih nogu "ušlo u krv".

- Gledajući sliku, pravio sam identičan brod, jer se on mora napraviti kakav je nekada bio. Ideja mi dođe odjednom, mada sam znao i po sedam dana hodati oko kuće dok ne dobijem ideju - naglašava Milanović.

Kaže da je nakon izvjesnog vremena krenuo sa izradom maketa etno-naselja. Pravio je crkve veličine televizije, pa čak i veće, te kućice u alpskom stilu. Maketu manastira Tronoša pravio je tri mjeseca.

Milanović naglašava da svaki brod ima ljepotu i posebnost, ali da ih zbog posla keramičara kojim se bavi, u posljednje vrijeme slabije izrađuje. Ručno pravljeni drveni predmeti mogu se pogledati i kupiti na Gradskoj pijaci Pale. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana