Neobičan hobi Ivana Čekića: Nepušač čuva cigarete iz cijelog svijeta

Svjetlana Đuričić
Neobičan hobi Ivana Čekića: Nepušač čuva cigarete iz cijelog svijeta

Istočno Sarajevo - Šarene i neobične kutije cigareta sa svih meridijana već pet godina su preokupacija Ivana Čekića (24) iz Istočnog Sarajeva.

Zanimljivo je da je ovaj mladić nepušač, a vlasnik je kolekcije koja broji više od 1.550 različitih kutija cigareta, cigara i cigarilosa iz oko 80 zemalja svijeta.

Među brojnim kutijama su one iz Rusije, Brazila, Izraela, SAD, Indije, Malezije, Kube, Egipta, Irana, Australije, Kanade, Tunisa, Španije, Japana, Kazahstana i mnogih drugih zemalja. Neobičnim hobijem se počeo baviti kada je imao 19 godina.

- Tetka iz Švajcarske mi je donijela kutiju kubanskih cigareta "Churchill". U to vrijeme kod nas je bilo teško naći cigarilose i kubanske cigarete, pa sam odlučio da je sačuvam i tako je sve počelo - priča Čekić.

Kaže da ima mnogo starih kutija sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz cijelog svijeta.

- Od zanimljivijih iz SFRJ izdvajam "lovćen", "tigru", zelenu "drinu", "moravu", staru "auru" sa markicama RS i FBiH... - kaže ovaj kolekcionar.

Dodaje da kolekciju ne namjerava prodavati, jer je nemoguće odrediti njenu tačnu vrijednost. Neke kutije, pojašnjava, koštaju 20 feninga, a neke i do nekoliko stotina maraka.

Kolekciju je ponudio na jednom portalu za 10.000 KM, ali se, kaže, niko nije ni javio. 

- Najstarija kutija je jedna iz Tunisa, kojoj ne znam tačno ni izgovoriti ime, jer piše na arapskom. Najvrednija je kutija "tito" iz Makedonije i ona nema cijenu, jer rijetko koji kolekcionar ima tu kutiju. Najdraža kutija mi je plavi "marlboro" koju sam tražio četiri godine i na kraju mi je stigla iz Amerike - ističe Čekić.

U ovom neobičnom hobiju mnogo mu pomažu prijatelji i porodica. Ranije je, priča, do novih kutija dolazio tako što ih je razmjenjivao sa kolekcionarima širom svijeta.

- Te ljude sam nalazio na raznim "Fejsbuk" stranicama o kolekcionarstvu. Za moj hobi se pročulo, pa me je nekoliko njih kontaktiralo i poklonilo mi svoje kolekcije - rekao je on.

Svoj prvobitni cilj, da sakupi kolekciju od hiljadu kutija u kojoj će obavezno biti plavi "marlboro", je postigao.

- Sada još tražim pet kutija koje su povučene iz prodaje, ali mislim da ću teško postići i taj cilj - ističe Ivan Čekić.

Izložba

Ivan Čekić kaže da je prošle godine trebalo da izlaže svoju kolekciju na Beogradskom sajmu.

- To nije realizovano zbog komplikovanih procedura, ali bih želio da održim izložbu, od koje bih prikupljeni novac dao u humanitarne svrhe - dodaje Čekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana