Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, za Glas Srpske: Naš grad najpoželjniji za život na istoku RS

Željka Domazet
Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, za Glas Srpske: Naš grad najpoželjniji za život na istoku RS

Istočno Sarajevo je danas najpoželjnije mjesto za život na istoku Republike Srpske, grad ima perspektivu, a dokaz za to je i da ne gubimo broj stanovnika u posljednjih nekoliko godina.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji smatra da njegovih svih šest opština ima korist, a ne štetu od postojanja grada. Turizam je, dodaje, najveća uzdanica za razvoj grada, a od Vlade RS očekuje da pomogne u revitalizaciji devastiranih hotela, koji bi mogli da podstaknu privredni zalet.

* GLAS: Grad Istočno Sarajevo je nakon rata nicao sa ledine. Gdje se on danas nalazi?

VUKOVIĆ: Kao gradonačelnik ponosan sam na sve građane Istočnog Sarajeva koji su stvarali ovaj grad još tokom proteklog rata. Napravili su ugodno mjesto za život za veliki broj Srba koji su morali napustiti Sarajevo, prodati imovinu, napustiti radna mjesta i početi da grade novi grad. Ponosan sam na građane što su na prostoru šest opština - Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Sokoca, Trnova i Istočnog Starog Grada stvorili grad koji ima 64.000 stanovnika.

* GLAS: Koji su to osnovni potencijali na koje Istočno Sarajevo može računati?

VUKOVIĆ: Turizam je ono na šta posebno računamo, jer je to šansa za ubrzan privredni razvoj i otvaranje velikog broja radnih mjesta. Olimpijska planina Jahorina pruža ogromne mogućnosti razvoja ovog grada i regije. Tu su i potencijali Ravne planine na kojoj se trenutno gradi gondola koja treba da poveže Pale i Jahorinu. Ne treba zaboraviti ni Trebević, čiji dio pripada Istočnom Sarajevu, a koji u posljednje vrijeme doživljava procvat. Osim toga možemo da računamo i na potencijal Romanije, kao i prednosti koje nude mikrodestinacije poput pećine Orlovače, Kadinog vrela, Istočnika, Kazana... Sada treba pronaći investitore da se ponovo u funkciju vrate nekada veleljepni hoteli "Jahorina", "Košuta", "Rajska dolina", "Partizan", "Mladost", "Šator", koji su sada ruglo. Ovdje odgovornost ima i Vlada RS, jer je ona vlasnik tih objekata. Ako Vlada nema novca za njihovu revitalizaciju, treba da pronađe one koji imaju. Potrebno je oko 100 miliona maraka da ovi hoteli budu obnovljeni, ali to bi otvorilo mogućnost za angažman oko 500 ljudi i to bi primamilo veliki broj turista na Jahorinu. Za nas je veoma važna i drvoprerađivačka industrija, a ohrabruje interesovanje vlasti Srbije za prerađivačku industriju.

* GLAS: Koju korist građani šest opština imaju od gradske administracije, s obzirom na inicijativu za pravedniju raspodjelu budžetskog novca kroz reorganizaciju grada?

VUKOVIĆ: Grad obavlja mnoge poslove u ime opština koje su u njegovom sastavu. Vrlo je važno da grad preuzima poslove zaštite od požara za sve opštine, jer je riječ o skupom poslu koji mi finansiramo, a grad upravlja i inspekcijskim organima, što je takođe veoma skupo. Na našem budžetu su i srednjoškolski centri, finansiramo gradski prevoz koji je veoma značajan zbog razuđenosti opština, promovišemo turističke potencijale. U slučaju da grad ne postoji, šest malih opština ne bi bilo uvažavano od strane bilo kojeg nivoa vlasti. Svi treba da imaju poseban osjećaj prema gradu, koji je budućnost kompletne regije i važno mjesto za opstanak ovog naroda.

* GLAS: Kakva je saradnja Istočnog Sarajeva sa institucijama RS?

VUKOVIĆ: Grad je u jednom specifičnom političkom momentu, jer su načelnici tri gradske opštine iz SNSD-a, tri iz SDS-a, a gradonačelnik iz PDP-a. Mi moramo biti faktor stabilizacije političkih prilika i spuštanja tenzija u gradu i smatram da to radimo uspješno. Još je rano govoriti o rezultatima saradnje sa Vladom, ali ostvario sam određene kontakte sa pojedinim ministrima. Test za Vladu RS su Olimpijske igre mladih 2019. godine i očekujemo podršku u organizaciji jer smo domaćini. Bićemo gosti za nekoliko hiljada sportista i to treba da iskoristimo kao veliku šansu za promociju ovog prostora. Kada je Evropski olimpijski komitet prepustio organizaciju ovako važnog takmičenjima gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo dao je i legitimitet Republici Srpskoj, zbog čega očekujemo podršku institucija Srpske.

* GLAS: Nedavno je Istočno Sarajevo posjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koga ste okarakterisali kao najvažnijeg gosta ovog grada. Kakvu pomoć očekujete od Srbije?

VUKOVIĆ: To je bila istorijska posjeta i Vučić je najvažniji gost koji je došao u Istočno Sarajevo. Građani Istočnog Sarajeva zaslužuju da budu uvaženi i tom posjetom predsjednik Vučić je to dokazao. Predsjednik Srbije je podržao određene projekte u gradu i zahvalni smo mu. Kao gradonačelnik delegirao sam dva projekta koji nemaju direktnu poveznicu ni sa jednom od opština, a značajni su za svih šest. Riječ je o muzeju Odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine, koji bi trebalo da bude izgrađen u Palama, kao rodnom mjestu RS. Vlada je prihvatila lokaciju koju smo predložili za muzej. Drugi projekat je izgradnja gradskog pozorišta bez kojeg nema prave gradske sredine. Radnici kulture to zaslužuju, a i publika. Očekujemo podršku Srbije za to.

* GLAS: Koliko će izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu pomoći stanovnicima ovog grada?

VUKOVIĆ: To je važan projekat i visoko na listi naših prioriteta. Nova bolnica je trebalo da bude izgrađena i mnogo ranije, a sada se nadamo da će biti završena u roku. Nadamo se da će paralelno biti rješavano i pitanje izgrađenog polikliničkog centra, koji već dvije godine nije useljen. Očekuje se da se svi zajedno borimo da zadržimo medicinske stručnjake u ovim ustanovama.

Suficit

* GLAS: Na prošloj sjednici Skupštine grada konstatovan je suficit u budžetu, što je za pohvalu, jer ste jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je to uspjela. Kako ste to postigli?

VUKOVIĆ: Ponosni smo na tu činjenicu, jer suficit bilježimo već nekoliko godina. To je rezultat finansijske odgovornosti i ozbiljnog upravljanja novcem. U narednom periodu bićemo u težoj situaciji, jer raste spoljni dug, ali vjerujem da ćemo sačuvati stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana