Nema štrajka u prijedorskom vrtiću zbog smjene direktorice

Snežana Tasić
Nema štrajka u prijedorskom vrtiću zbog smjene direktorice

Prijedor - Radnici prijedorskog vrtića “Radost” odustali su od generalnog štrajka u ponedjeljak, koji su najavili nakon burne sjednice Skupštine grada na kojoj je smijenjena direktorica te ustanove Gordana Jekić.

Prijedorski odbornici smijenili su u četvrtak Jekićevu uz obrazloženje da nisu zadovoljni radom vrtića. Bez fotelje je ostala i direktorica Doma zdravlja Slavica Popović, a kao razlog je navedeno da Skupština grada nije usvojila izvještaj o radu te zdravstvene ustanove za 2018. godinu. 

Taj potez odbornika izazvao je revolt grupe radnika vrtića i Doma zdravlja, koji su ušli u zgradu Skupštine i gradonačelniku i rukovodstvu parlamenta predali peticije protiv smjene direktorki, koje su kadar DNS-a. Sindikalna organizacija vrtića za ponedjeljak je najavila generalni štrajk jer, kako su naveli u peticiji, smjena nije u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske.

Međutim, Jekićeva je u petak istakla da štrajka neće biti.

- Pozvala sam kolege da odustanu od štrajka kako ne bi ugrozili druge segmente života u gradu. Oni su i dalje spremni na obustavu rada, ali to se definitivno neće desiti - istakla je Jekićeva na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, Popovićeva, te odbornici DNS-a Olivera Brdar i Goran Predojević.

Jekićeva tvrdi da je njena smjena protivzakonita, pojašnjavajući da prema zakonu odbornici Skupštine grada ne mogu smijeniti niti postaviti direktora ustanove.

- Na funkciji sam bila od decembra 2017. godine i nakon nepune dvije godine odbornici su sebi dali za pravo da me smijene bez ikakvih dokaza, bez podnošenja ijednog mog izvještaja o radu - kategorična je Jekićeva, koja je, kao i Popovićeva, najavila pokretanje tužbe zbog smjene.

Predojević tvrdi da obrazloženja skupštinske većine za smjene direktora nisu istinita, već su u pitanju politički potezi.

Konferenciju za novinare u petak su održali i predstavnici skupštinske većine, na kojoj je šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović poručio da direktori svih gradskih preduzeća mogu biti smijenjeni ako ne budu svoj posao obavljali časno i pošteno.

- Nije isključeno da ćemo na jednoj od narednih sjednica tražiti i ostavku gradonačelnika - poručio je Pavlović.

On je istakao da odbornici nemaju ništa protiv zaposlenih u vrtiću i Domu zdravlja, ali da nisu zadovoljni radom smijenjenih direktorica, dodavši da je okupljanje zaposlenih u ovim ustanovama politički instruisano.

Gradonačelnik

Milenko Đaković je rekao da će se i dalje zalagati za zakonitost u radu i razvojne procese u koje je grad krenuo.

- Prijedor nije ni Njujork ni Moskva ni London, ali ćemo nastaviti da se razvijamo prema evropskim standardima i prema prirodnim resursima i stručnim kadrovima kojima raspolažemo - istakao je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana