Nema prostorija za udruženje "Djeca su naša budućnost"

Srna
Nema prostorija za udruženje "Djeca su naša budućnost"

ISTOČNO SARAJEVO - Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je danas Srni da opština nema prostor koji bi mogla da ustupi lokalnom Udruženju roditelja sa četvoro i više djece "Djeca su naša budućnost", kojem je nepostojanje kancelarije za rad samo jedan u nizu problema sa kojima se suočava.


Božović je naveo da bi ovo udruženje, ukoliko bi prošlo na javnom pozivu za izbor udruženja od opšteg interesa, imalo sredstva kojim bi moglo da plaća kiriju, budući da na području Istočne Ilidže djeluju udruženja od opšteg interesa koja opštinska uprava mjesečno finansira.

- Ukoliko udruženje `Djeca su naša budućnost` ispuni uslove konkursa i ono će biti mjesečno finansirano - rekao je Božović i dodao da je opština finansijski pomogla pri registraciji ovog udruženja sa 680 KM.

On je rekao da su u okviru opštinskog budžeta za 2020. godinu planirana sredstva za mjesečnu finansijsku pomoć porodicama sa četvoro i više djece sa područja ove lokalne zajednice.

Božović je najavio da će opština u narednom periodu sačiniti bazu podataka o tim porodicama, sagledati kakav je njihov materijalni i socijalni status, te na osnovu toga raspisati javni poziv.

On smatra da opština vodi brigu o višečlanim porodicama, što, kako kaže, pokazuje i činjenica da su u proteklom periodu nabavljali udžbenike za porodice sa troje i više djece.

Božović je dodao da je u prošloj školskoj godini izdvojeno po 150 KM za kupovinu udžbenika za veći broj djece uzrasta od trećeg razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Prema njegovim riječima, u okviru budžeta opštine Istočna Ilidža za 2020. godinu predviđena su sredstva za finansiranje trećeg i četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje.

- Svake godine određenom broju sugrađana, koji imaju ovaj problem, dodijelimo novčanu pomoć u iznosu do 2.000 KM - naveo je Božović i dodao da je pronatalitetna politika mnogo širi program koji treba dobro razraditi, ne samo na nivou lokalnih zajednica, već i na nivou Republike Srpske.

Božović je podsjetio da je opština Istočna Ilidža u okviru pronatalitetne politike mladim bračnim parovima mlađim od 35 godina, koji se odluče da grade stambenu jedinicu na području ove lokalne zajednice, omogućila popust od 90 odsto na građevinsku dozvolu.

- Ova mjera pronatalitetne politike trebalo bi da doprinese da se ljudi odluče da na području opštine Istočna Ilidža grade stambene objekte i svoje stalno mjesto za život - istakao je Božović.

Udruženje roditelja sa četvoro i više djece "Djeca su naša budućnost" Istočna Ilidža samoinicijativno su osnovale majke 2014. godine i trenutno broji 46 porodica.

Predsjednik ovog udruženja Ljiljana Simanić rekla je ranije Srni da bi svim majkama sa četvoro i više djece trebalo dati penzije, budući da je u današnje vrijeme, u kojem se živi brzo, teško biti uzoran i roditelj, i domaćica, i supruga i radnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana