Nema pjesme bez frula Jankovića

Branko Gajević
Nema pjesme bez frula Jankovića

SOKOLAC - Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo "Luča" ponosi se svojim orkestrom, a u njemu su i frulaši rođaci Aco i Miodrag Janković.

Oni iza sebe imaju brojne nastupe sa sokolačkim amaterima i na takmičenjima svirača na fruli, koja se održavaju u Republici Srpskoj i Srbiji. Aco je redovan učesnik tradicionalnog Sabora frulaša na Palama, ali i drugih značajnih manifestacija, na kojima se okupljaju majstori ovog tradicionlanog srpskog instrumenta.

- Moj najveći uspjeh do sada je drugo mjesto na takmičenju frulaša Srbije, održanom 2003. godine u Prislonici kod Čačka. Iste godine učestvovao sam i u Kragujevcu na takmičenju "Zlatna frula Balkana" - kaže Aco Janković.

Na smotri najboljih frulaša Srbije 2007. godine, u Kruševcu, nastupio je i Miodrag. Jankovići su tada bili jedini predstavnici Republike Srpske. 

- Ne znam note, ali to mi ne predstavlja neki ozbiljan problem. Vježbam svakog dana, a mnogo mi pomaže profesor Bogoljub Spremić, koji rukovodi našim orkestrom. Uskoro ću steći diplomu profesora geografije, ali neću prestati da sviram na fruli, uz koju sam proveo svoje najljepše dane - kaže Miodrag.

Ni Aco ne štedi pohvale na račun profesora Spremića i njegovih zasluga što je postao dobar frulaš.

- Imali smo sreću da radimo sa tim izuzetnim pedagogom. Njemu svi članovi orkestra KUD-a "Luča" duguju zahvalnost - ističe Aco Janković.

Sokolački frulaši svoj omiljeni instrument kupuju u Srbiji.

- U Republici Srpskoj ne možemo nabaviti frulu kakva je nama potrebna. Najčešće odlazimo u Šabac kod majstora Mihaila Ilijevića. Njegove frule za nas su najbolje - kaže Aco Janković.

Osim njega i Miodraga, u Sokocu i nema više pravih frulaša.

- Ne znam da li će se uskoro pojaviti neko od naših mladih sugrađana koji će se zainteresovati za ovaj instrument. Za sada ih nema - kaže Aco Janković, ali ne isključuje mogućnost da pri Kulturno-umjetničkom društvu "Luča" jednog dana počne da radi škola frule kojom bi on rukovodio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana