Neimari spasavaju Most na Žepi

A. Janković, S. Mitrović
Neimari spasavaju Most na Žepi

Sarajevo, Rogatica - Na Most na rijeci Žepi u opštini Rogatica narednih dana pohrliće neimari koji će postavljanjem privremene skele stabilizovati ovaj nacionalni spomenik i zaštiti ga od daljeg propadanja.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH su istakli da je riječ o trećoj fazi Projekta restauracije Mosta na rijeci Žepi koja počinje u petak, kada bi radnici trebalo da izađu na teren.

- Na mostu su uočene pukotine i deformacije koje mogu uzrokovati dalje propadanje, a cilj projekta jeste dovođenje konstrukcije u stabilno stanje sa dovoljnim nivoom bezbjednosti - kažu u Komisiji i dodaju da će pri tom biti uvaženi kriteriji nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti.

Objasnili su da najprije postaviti privremenu skelu koja će osigurati objekat i omogućiti restauraciju.

- Izvođač radova je preduzeće "Neimar" iz Sarajeva. Planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a partneri u projektu su mjesna zajednica Žepa, opština Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS - dodali su u Komisiji.

Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH u iznosu od 62.600 dolara.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Žepa Nermin Omanović kaže da zub vremena i vode sve više nagriza temelje mosta i dodaje da građevinari moraju što hitnije prići ovom nacionalnom spomeniku.

- Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da će radovi na sanaciji mosta ipak uskoro početi - kazuje Omanović.

Most na rijeci Žepi, koji je u svojoj pripovijetki ovjekovječio nobelovac Ivo Andrić, proglašen je 2005. godine nacionalnim spomenikom BiH. Tada je donesena odluka da se uvrsti i na Listu ugroženih spomenika BiH zbog opšteg stanja i oštećenja konstrukcije.

Nepoznat graditelj

Pretpostavlja se da je Most na rijeci Žepi sagrađen krajem 16. vijeka, a u starijim zapisima i putopisima nema podataka o graditelju i vremenu izgradnje.

Na mostu nije sačuvan ni tekst sa natpisom koji bi mogao dati preciznije informacije o njegovom "rođenju".

- Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta, a njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa - rekli su u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana