Neće biti zatvaranja područnih odjeljenja u Srpskoj: Škola živi i sa jednom đačkom klupom

Miloš Vasiljević
Neće biti zatvaranja područnih odjeljenja u Srpskoj: Škola živi i sa jednom đačkom klupom

BANjALUKA - Manje đaka i sve praznije učionice širom Srpske slika je koja ne ulijeva optimizam, ali ohrabruje to da neće doći do zatvaranja područnih škola u idućoj školskoj godini.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS za “Glas Srpske” kažu da bez obzira na manje upisanih učenika, nije u planu zatvaranje područnih odjeljenja da bi sva djeca imala jednaka prava na obrazovanje.

Dodaju da u Srpskoj ima 187 centralnih škola i 457 područnih odjeljenja, od toga 88 devetorazrednih i 369 petorazrednih.

- Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definiše da područno devetorazredno odjeljenje koje ima manje od 36 učenika od šestog do devetog razreda prestaje da radi kao devetorazredno i nastavlja da radi kao petorazredno područno odjeljenje, ali da može da nastavi da radi kao devetorazredno ukoliko se nastava organizuje u kombinovanim odjeljenjima - istakli su iz Ministarstva prosvjete te dodali da trenutno ima 14 devetorazrednih područnih odjeljenja u kojima se kombinuje nastava od šestog do devetog razreda.

Kada je riječ o petorazrednim odjeljenjima, zakonom je propisano da ono koje ima manje od pet učenika prestaje da radi, ali mogu da nastave sa radom ukoliko imaju saglasnost ministarstva.

- U Srpskoj ima 99 područnih odjeljenja koja imaju do pet ili pet učenika - dodali su iz resornog ministarstva.

Opstanak područnih škola veoma je značajan za roditelje i kućni budžet, s obzirom na to da su centralne škole od pojedinih sela udaljene desetine kilometara. Direktor OŠ “Petar Kočić” u Imljanima kraj Kneževa Novica Keleman rekao je za “Glas Srpske” da opstanak područnih škola znači i u dobroj mjeri i opstanak sela.

- Osim centralne škole imamo i tri područna odjeljenja u Vlatkoviću, Petrovom polju i Korićanima. Ta područna odjeljenja sigurnost su i djeci i roditeljima, jer su od centralne škole udaljeni čak i do 19 kilometara, za malu djecu je to naporno, kad završe nastavu morali bi čekati autobusu sat-dva, a posebno je nezgodno zimi - rekao je Keleman.

Učiteljica u Korićanima Maja Bekić kaže za “Glas” da u područnom odjeljenju radi već sedam godina te da broj učenika varira od dva do četiri đaka. Da bi držala nastavu svakodnevno putuje iz Kneževa, 40 kilometara i najmanje sat vremena, jer je loš put. Međutim, naglašava da joj nije teško i da je ispunjava zanimanje kojim se bavi.

 - Sada su dva učenika, koliko će biti i iduće godine, dva dječaka. Lakše je djeci, ali i roditeljima, jer je ovo planinski kraj, loši su putevi, a zime surove. Bude neprohodno, nastava počinje u devet, a zimi nerijetko znamo da čekamo i do 11 da neko pročisti put - rekla je Bekićeva.

Prednost

Prema riječima Maje Bekić odjeljenja u kojima se đaci mogu prebrojati na prste jedne ruke imaju i prednosti.

- Odjeljenje je kombinovano, sada je treći i četvrti razred, a prednosti su u svakom slučaju taj individualni pristup, možemo više da se posvetimo nego kada ih je 20 u odjeljenju - rekla je učiteljica područnog odjeljenja u Korićanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana