Ne bježe sa časa jer nema ko da pravda

Milijana Latinović
Ne bježe sa časa jer nema ko da pravda

Banjaluka - Nakon što su mnoge škole u RS doskočile srednjoškolcima koji izostaju sa nastave i ograničile broj dolazaka roditelja koji pravdaju odsustvo i onda kada to ne bi trebalo da čine, broj izostanka u prošloj školskoj godini smanjen je za 4,23 odsto u odnosu na godinu ranije.

U Republičkom pedagoškom zavodu navode da su srednjoškolci lani napravili 2,37 miliona izostanaka.

- Svaki učenik je u prosjeku imao 52 opravdana i pet neopravdanih časova - naveli su u Zavodu.

Bježanje sa časova, izmišljene bolesti i lažna opravdanja samo su neki od načina kako đaci pokušavaju da izbjegnu lošu ocjenu, a borbu prosvjetara sa nedisciplinovanim učenicima otežavaju roditelji, koji pravdaju i one izostanke koje ne bi trebalo.

- U prosjeku smo lani imali 58 izostanaka po učeniku. Donijeli smo odluku da tamo gdje primijetimo nagli porast broja izostanaka ograničimo učešće roditelja u pravdanju. Konkretno, u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi taj broj smo ograničili na tri dolaska tokom školske godine - rekla je predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj.

Dodaje da sa nastave najviše izostaju maturanti, koji u namjeri da izbjegnu loše ocjene za kraj školovanja ne dolaze na nastavu u vrijeme kontrolnih zadataka.

Da je lažnim opravdanjima učenika odzvonilo, potvrđuje i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Bijeljine Duško Đurić.

- Povećava se broj neopravdanih izostanaka jer se više ne prihvataju bilo kakva opravdanja. Škole su uvele komisijsko pravdanje časova - rekao je Đurić.

Roditelji koji iz samo njima poznatih razloga pravdaju izostanke sa nastave nisu rijetkost ni u Doboju.

- Broj izostanaka na području Doboja je oko 45 časova po učeniku, a u najvećem broju slučajeva neopravdano izostajanje sa nastave pravdaju roditelji - rekao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljević i dodao da je u protekle tri godine broj izostanaka srednjoškolaca u Doboju smanjen za oko 15 odsto.

Sa velikim brojem izostanaka muku muče i u Srednjoškolskom centru "Ivo Andrić" u Višegradu, gdje je lani svaki učenik u prosjeku sa časa izostao 63 puta.

- U većini slučajeva situaciju otežavaju roditelji, koji pravdaju i one izostanke koje ne bi trebalo - kazao je direktor ove škole Đorđe Mršević i dodao da podjednako izostaju i gimnazijalci i oni koji pohađaju srednje stručne škole.

Predsjednica Aktiva direktora istočnohercegovačke regije Zdravka Milićević kaže da se broj izostanaka smanjuje.

- Držimo se komisijskog pravdanja za izostanak duži od pet dana i efekti toga su već vidljivi. Imamo dosta sportista u svim školama,

pa često izostaju iz tog razloga - kazala je Milićevićeva.

Program

U Republičkom pedagoškom zavodu kažu da od novembra 2013. godine sprovode Program praćenja broja izostanaka u osnovnim i srednjim školama.

- Bez obzira na to što je svake godine broj izostanaka manji, Zavod će i dalje insistirati na sprovođenju ovog programa s ciljem da se broj izostanaka prati i smanjuje - istakli su u Zavodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana