Natpolje kod Šipova: Asfalt umjesto blata do koljena

Danijela Stokanić
Natpolje kod Šipova: Asfalt umjesto blata do koljena

Šipovo - Dugo najavljivana gradnja puta u šipovačkom naselju Natpolje trebalo bi sa počne uskoro, na radost mještana, ali i onih koji često dolaze u ovo mjesto.

Hodanje po blatu do koljena i vožnja po rupama konačno će postati prošlost jer je obezbijeđeno 516.000 KM za izgradnju saobraćajnice od sela Bujadnica do Vojničkog groblja, koja će biti duga oko četiri kilometra.

U "Putevima RS" kažu da je u toku priprema tenderske dokumentacije za izbor najpovoljnijeg izvođača za gradnju dijela puta u Natpolju, a odmah zatim će početi i radovi.

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine Šipovo Milana Plavšića, ovaj put je mogao biti obnovljen još prije dvije godine da tadašnja Skupština nije poništila tu odluku.

- Vlada je krajem 2013. godine donijela odluku da put od Bujadnice do Vojničkog groblja u Natpolju bude asfaltiran, a samo četiri mjeseca kasnije Skupština opštine je to stopirala - istakao je Plavšić dodajući da je novac tada bio obezbijeđen.

Mještani decenijama čekaju da dobiju put, koji je sada gotovo neupotrebljiv.

Plavšić je naglasio da mu se nedavno obratilo 20 stanovnika tražeći sanaciju puta, jer nisu mogli vozilima da dođu do grada.

- Kiša je potpuno uništila put. Zbog toga smo u saradnji sa Šumskim gazdinstvom "Gorica" poslali kamione i bagere da koliko-toliko poprave put kako mještani ne bi ostali odsječeni od grada - priča Plavšić naglašavajući da tim putem svakodnevno prođe na stotine ljudi.

S druge strane, bivši predsjednik Skupštine opštine Šipovo Dragoljub Vujković tvrdi da su gradnju puta kočili neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Tražili smo da se promijeni trasa puta, za šta skupštinska većina nije dala zeleno svjetlo. Zbog toga je izgradnja puta 2013. godine stopirana - rekao je Vujković.

Mještani ne kriju radost što će poslije decenijske borbe do njihovog sela napokon doći asfalt. Ova vijest je obradovala i Mirka Piljića koji često dolazi u Natpolje.

- Osim mještanima Natpolja, sanacija puta će mnogo značiti i onima koji su svoje najmilije sahranili na Vojničkom groblju. Oni će konačno moći da posjete njihove vječne kuće, a da ne idu kroz blato i rupe - rekao je Piljić.

Objašnjava da mnogi stanovnici Šipova imaju farme u Natpolju, pa su primorani da i po nekoliko puta dnevno dolaze u selo.

Dvorana

U opštini Šipovo uskoro će početi gradnja sportske dvorane, što je posebno obradovalo mlade.

Novac za izgradnju dvorane obezbijediće lokalna zajednica prodajom poslovnog prostora u zgradi opštine.

Osim toga, pokrenuta je inicijativa za promjenu urbanističkog plana užeg centra Šipova, što je neophodno da bi dvoranu izmjestili na lokaciju koja će u potpunosti biti u vlasništvu opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana