Nastupi folkloraša obogatili “Kotorvaroško kulturno ljeto”

Srna
Sabor folklora
Foto: Srna | Sabor folklora

KOTOR VAROŠ - Na tradicionalnom Saboru folklora u okviru “Kotorvaroškog kulturnog ljeta” upriličen je defile učesnika, a publici se predstavilo 11 kulturno-umjetničkih društava.

Veliki broj posjetilaca uživao je u nastupima Folklorog ansambla “Kotor Varoš”, Ansambla “Žubor” iz Kotor Varoša, kulturno-umjetničkih društava “Šarenica” iz Prijedora, “Brio-Rudar” iz Maslovara, “Dukati” iz Brezik Laminaca, “Dušan Stanković” iz Čečave, “Petar Kočić” iz Nove Topole i “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada.

Nastupili su i Ansambl narodnih igara i pjesama “Mladost” iz Zalužana, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Kneževa, te Folklorno udruženje građana “Motajički vuk” iz Srpca.

Predsjednik Folklorog ansambla “Kotor Varoš” Sanela Popović istakla je da je prijateljstvo sa kulturno-umjetničkim društvima vrlo značajno u pogledu očuvanja i njegovanja tradicije.

- Raduju nas ovakva druženja čiji je cilj promocija tradicionalne igre i pjesme. Nova poznanstva, zabava, način rekreacije, a uz to i očuvanje tradicije, glavna su obilježja ove manifestacije - rekla je Popovićeva.

Ona je navela da Folklorni ansambl “Kotor Varoš” broji više od 150 članova, a čine ga mlađa i starija dječija grupa, omladinci i rekreativci. Ansambl, kako je rekla, osim igre i pjesme, odlikuje i humanitarni rad.

Popovićeva je najavila da će učestvovati u kampu Crvenog krsta u Baošićima u Crnoj Gori, gdje će dostojno predstaviti svoj dosadašnji rad, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku.

Predsjednik KUD-a “Dukati” iz Brezik Laminaca kod Gradiške Ranko Cumbo naveo je da je Sabor folklora u Kotor Varošu jedan od najbolje organizovanih u regionu.

- Naše kulturno-umjetničko društvo održava duh našeg sela. U nekoliko sekcija, najviše folklornoj, okupljeno je više od stotinu mladih. Oni sa velikom ljubavlju, a uz podršku starijih, njeguju svoje običaje i narodne igre - poručio je Cumbo.

On je napomenuo da kulturno-umjetničko stvaralaštvo ima dugu i bogatu tradiciju u Lijevče polju.

Organizator sinoćne manifestacije, koja se tradicionalno održava u Kotor Varošu, bio je Centar za kulturu, sport i informisanje u saradnji sa Folklornim ansamblom “Kotor Varoš”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana