Nastavljena tradicija Učiteljske škole u Derventi

Srna
Nastavljena tradicija Učiteljske škole u Derventi

Derventa - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević prisustvovao je večeras u Derventi svečanoj akademiji povodom 100 godina od osnivanja Učiteljske škole.

Malešević je na svečanoj akademiji u Centru za kulturu Derventa rekao da nekadašnjih učiteljskih škola već odavno nema i da je šteta što su zatvorene.

"Ondašnje učiteljske škole, koje su zatvorene 70-tih godina bile su kompletne škole, koje su pripremale buduće učitelje za rad u osnovnim školama", dodao je Malešević.

Malešević smatra da se tada u tim školama radilo kvalitetno, navodeći da je veliki broj svršenih studenata Učiteljske škole završio sve nivoe obrazovanja, da ima dosta doktora nauka, ne samo u prosvjeti, nego i drugim obrazovnim granama.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić istakao je da je Učiteljska škola bila veliki rasadnik brojnih generacija učitelja kojih ima u cijelom svijetu.

On je napomenuo da je u Derventi obilježeno i 100 godina od osnivanja Gimnazije i "Derventskog lista".

Bivši učenik škole Edin Dizdarević upoznao je okupljene o bogatoj istoriji Učiteljske škole.

Učiteljska škola premještena je iz Sarajeva u Derventu 1914. godine, poslije atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Odluku o preseljenju škole donijela je tadašnja vlast i ona je smještena u zgradu gimnazije - današnju zgradu Osnovne škole "Nikola Tesla" u centru grada.

Učiteljska škola u Derventi prestaje sa radom 1926. godine jer je tadašnje Ministarstvo prosvjete donijelo odluku o premiještanju Učiteljske škole u Banjaluku, gdje je otvorena Krajiška učiteljska škola.

Po završetku Drugog svjetskog rata, u Derventi je ponovo u istoj zgradi bila otvorena Učiteljska škola "Hasan Kikić".

Devedesetih godina, usljed rata, škola prestaje sa radom, a obnovljena je 2005. godine otvaranjem Centra za vanredne studije Učiteljskog fakulteta u Derventi, kada su upisani studenti na prvu i treću godinu Učiteljskog fakulteta.

Nakon toga, 2010. godine, u Derventi počinju sa radom Učiteljske studije u obnovljenoj zgradi Gimnazije sa tehničkim školama, u čiju obnovu je Vlada Srpske uložila 870.000 KM.

Svečanoj akademiji, osim ministra Maleševića, prisustvovao je dekan Filozofskog fakulteta Banjaluka Brane Mikanović, narodni poslanici Vesna Jungić i Igor Žunić, delegat u Vijeću naroda Milan Đukić, predsjednik lokalne skupštine Jozo Barišić, te bivši učenici škole.

Povodom obilježavanja jubileja organizovana je izložba "Kroz ključaonicu sjećanja", autora Fadila Pelesića, koju je svečano otvorio nekadašnji učenik Učiteljske škole Derventa Aleksandar Minić, a priređen je i kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana