Nastavlja se zaštita nalazišta iz rimskog perioda u Skelanima

K. Ć.
Nastavlja se zaštita nalazišta iz rimskog perioda u Skelanima

Srebrenica - Arheološki muzej "Rimski municipijum" Skelani u ovoj godini realizuje tri projekta istraživanja i zaštite arheološkog nalazišta iz rimskog perioda, odnosno iz četvrtog vijeka.

Direktor ove ustanove Svjetlana Marković objasnila je da su nastavljeni arheološki istraživački radovi i iskopavanja na lokalitetu bivšeg zadružnog magacina.

- Za ovogodišnje istraživačke radove obezbijeđeno je 95.800 KM iz Razvojnog programa Republike Srpske i predviđeno je da se obave za mjesec - pojasnila je Markovićeva.

Radovi se odnose na dalje istraživanje i otkrivanje prostorija rimske palate i njenih pratećih objekata i sadržaja u neposrednom okruženju. Ove godine biće obavljena desetodnevna arheološka istraživanja i na lokalitetu "Brankova njiva" u Skelanima gdje su, takođe, otkriveni ostaci rimske arhitekture. Markovićeva kaže da je 14.000 KM za izvođenje tih radova obezbijedilo Ministarstvo civilnih poslova BiH. Za realizaciju trećeg projekta konzervacije i zaštite 140 metara kvadratnih otkrivenog rimskog podnog mozaika 60.000 evra obezbijedila je Ambasada Njemačke u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana