Nasilje nad ženama - najrašireniji vid ugrožavanja ljudskih prava

Srna
Foto: gs

SARAJEVO - Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, gdje većina slučajeva ostaje neregistrovana, a od početka pandemije virusa korona došlo je do drastičnog porasta broja slučajeva nasilja u porodici, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U saopštenju se ističe da da se žene teško odlučuju da prijave nasilnika, najčešće jer se plaše da će to rezultirati još težim nasiljem, a tu su i drugi razlozi, kao što su ekonomska zavisnost, nisko samopouzdanje i mišljenje žrtve da joj niko ne može pomoći.

Prema podacima UN, polovina ubijenih žena stradala je od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera.

"Zbog svega ovoga potrebno je što češće iznositi ovaj problem u javnost kako bi probudili kolektivnu, ali i individualnu svijest da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti", navedeno je u saopštenju.

Iz ovog ministarstva upozoravaju da se ne smije ćutati o nasilju i nijemo ga posmatrati, već se mora pomoći žrtvama i ohrabriti ih da prijave nasilnike, a nadležne institucije su dužne da ih adekvatno kazne.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana