Narodni sabor u Miskoj Glavi kod Prijedora: Čuvaju tradiciju zborovanja i sjećanje na junake

S. Ta. - S. M.
Narodni sabor u Miskoj Glavi kod Prijedora: Čuvaju tradiciju zborovanja i sjećanje na junake

Prijedor - Tradicija narodnog zborovanja, zbog kojeg su mještani nekada prekidali rad u polju kako bi se proveselili sa komšijama, ali i prisjetili junaka koji su odbranili njihova ognjišta, i dalje se brižno njeguje u Miskoj Glavi, selu nadomak Prijedora.

Mještanima ovog sela Ivanjdan je jedan od najvažnijih praznika, koji se slavi dva dana. Veče uoči praznika organizuju narodno zborovanje, koje ne propuštaju ni stanovnici susjednih opština, dok narednog dana zajedno u tišini odaju počast poginulim mještanima.

U čast onih koji su život dali za slobodu, u petak je služen parastos i položeni vijenci na spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, spomen-ploču borcima NOR-a i groblje žrtava fašističkog terora.

- Drago mi je što nije izumrla tradicija zborovanja, kada smo se okupljali veče uoči Ivanjdana da se proveselimo, da malo predahnemo od poslova - rekao je  mještanin Janko Babić.

Da još ima onih koji drže do tradicije i ljudovanja potvrdio je i njegov komšija Branko Janjoš.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglasio je da se u Miskoj Glavi prvenstveno i dalje njeguje tradicija antifašizma, ali i brine o razvoju sela.

- Grad kontinuirano ulaže u ovu mjesnu zajednicu jer njihova aktivnost i rad to zaslužuju - rekao je Đaković.

Predsjednik Savjeta MZ Miska Glava Milenko Bilbija rekao je da je Ivanjdanski zbor davno dobio status jednog od najvećih narodnih zborova na području Prijedora.

Narodni zbor održan je u petak i u rogatičkom selu Crkvine ispred crkve Svetog Jovana Krstitelja, gdje je obavljeno lomljenje slavskog kolača i upriličen slavski ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana