Iz skupštinske klupe na njivu

Dejan Jovičić
Iz skupštinske klupe na njivu

SRBAC - Obavljati poslaničku dužnost i uspješno se baviti poljoprivrednom proizvodnjom i društveno-korisnim radom predstavlja veliki izazov, ali uz pravilnu organizaciju vremena i podršku porodice ništa nije nemoguće.

Ovo su riječi Radojice Vidovića, poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i jednog od dobitnika “Vitaminkinog” zlatnika za 2023. godinu, priznanja koje mu je ove sedmice uručeno na svečanoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci povodom 75. godišnjice rada čuvene banjalučke kompanije.

Vidović je nagrađen jer pune 24 godine obezbjeđuje “Vitaminki”, kao jednoj od najpoznatijih kompanija za proizvodnju voća i povrća u regionu, siguran plasman proizvedenog povrća, koje uzgaja na svojoj parceli u Kukuljama.

U poljoprivrednom gazdinstvu obrađuje oko 35 hektara zemljišta, od čega na četiri hektara uzgaja povrće, a ostatak čine ratarske kulture, najvećim dijelom kukuruz i pšenica. Kao kooperant, “Vitaminki” godišnje isporučuje oko 200 tona povrća, pretežno kupus i plavi patlidžan, a uzgaja i krompir, cveklu i luk, primjenjujući sve potrebne agrotehničke mjere.

- Prodajem povrće na veliko i malo, najviše isporučujem “Vitaminki”, a ostatak ode u tržne centre i na pijace. Što se tiče ratarskih kultura, dio koristim za vlastite potrebe, a preostalo isporučujem kompanijama i drugim proizvođačima stočne hrane - istakao je Vidović.

Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo koristi subvencije Vlade Republike Srpske i opštine Srbac. Nabavio je sistem za navodnjavanje sa pratećom opremom u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, a obnovio je i modernizovao priključnu i pogonsku mehanizaciju za blagovremeno i kvalitetno obrađivanje zemljišta.

- Veoma mi znači što su u skladu sa republičkim pravilnikom povećani podsticaji po kilogramu proizvedenog i prodatog povrća, jer bez te pomoći bilo bi nam teško funkcionisati - rekao je je Vidović i naglasio da se cijela njegova porodica aktivno bavi poljoprivredom, a povremeno angažuje i sezonske radnike.

Pored zemljoradnje Vidović je aktivan na političkom i društvenom planu. Obavljao je dužnost odbornika Skupštine opštine Srbac, a od prošle godine je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Biti narodni poslanik za mene je velika čast, ali i odgovornost, jer imam obavezu da opravdam povjerenje građana koji su mi dali svoj glas. Osluškujem njihove potrebe da bih uticao na poboljšanje određenih zakonskih rješenja, a prije svega da bi ljudi na selu imali bolji i kvalitetniji život i opstali živeći od svog rada - rekao je Vidović.

U više navrata obavljao je dužnost predsjednika Savjeta mjesne zajednice Kukulje i angažovao se pri realizaciji brojnih projekata u selu, od kojih se posebno izdvajaju rekonstrukcija lokalnih puteva, izgradnja novog društvenog doma i obnova područne škole i školskog igrališta.

Sport i folklor

Radojica Vidović je i dugogodišnji sportski radnik i sekretar Fudbalskog kluba Mladi Krajišnik iz Kukulja, koji se takmiči u Područnoj ligi Gradiška, a njegovim angažmanom obnovljena je sportska infrastruktura kluba. Obavlja i funkciju predsjednika KUD-a “Đerdan” iz Kukulja, a organizator je i brojnih humanitarnih akcija u Srpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana