Narodna biblioteka u Rogatici dobila donaciju porodice Akšamija

S. M.
Narodna biblioteka u Rogatici dobila donaciju porodice Akšamija

ROGATICA - Iako Narodna biblioteka "Vojislav Lubarda" u Rogatici ove godine nije nabavljala nove knjige zbog nedostatka finansijskih sredstava, knjižni fond sve je bogatiji zahvaljujući donacijama, među kojima je i 230 naslova poklon porodice Akšamija.

U znak sjećanja na suprugu Jelisavku, dugogodišnju učiteljicu koja je puno voljela knjige i rodnu Rogaticu, a koja je preminula prošle godine, njen suprug Asim Akšamija (85), takođe Rogatičanin po rođenju, poklonio je biblioteci u Rogatici skoro 200 naslova za odrasle i više od 30 za djecu, eminentnih književnika sa područja bivše SFRJ, Evrope i svijeta.

Kako je rekla vršilac dužnosti direktora biblioteke Nada Radulović, riječ je o izuzetno vrijednom poklonu u kojem su knjige koje do sada nisu imali od više najpoznatijih književnika koje prati otisak štambilja sa tekstom "Donacija učiteljice Jelisavke", sa dodatkom "svojoj Rogatici, sadašnjim i generacijama koje tek dolaze".

- Među njima su knjige autora Dobrice Ćosića, Vanje Bulića, Jelene B. Alimpić, Maše Rebić, Mome Kapora, vladike Grigorija, Džulija Kvina, Keja Hupera, Vesne Dedić, Harlana Kabena, Džunat Mamot, Dragana Velikića, Suzan Onlin i nekih drugih više i manje poznatih pisaca iz zemlje i svijeta - istakla je Radulovićeva.

Iako je broj knjiga u fondu, dodaje ona, odavno prešao 30 po glavi stanovnika na području opštine, ovaj poklon, posebno zbog nekih ekskluzivnih naslova i autora do kojih je teško doći, dobro je došao.

- U to ime zahvaljujemo gospodinu Akšamiji, jer nije zaboravio svoj i rodni grad supruge Jelisavke s nadom da će njihov primjer slijediti i drugi Rogatičani, ma gdje bili, da pomognu našoj biblioteci poklonom knjiga iz svojih porodičnih biblioteka - poručila je Radulovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana