Napreduje gradnja socijalnih stanova u Gradišci

Milan Vujić
Napreduje gradnja socijalnih stanova u Gradišci

Gradiška - U gradiškom naselju Senjak niču dvije zgrade sa 64 stana, u kojima će biti smještene siromašne, boračke i porodice protjerane sa svojih ognjišta.

Riječ je o socijalnim stanovima, koji neće moći biti otkupljeni, a čiji će stanari po principu neprofitnog stanovanja za zakupninu izdvajati marku po kvadratu. Međutim, za porodice, bračne parove i druge korisnike koji ne budu u mogućnosti da plaćaju ovaj iznos, opština će potpuno subvencionisati njihovu stanarinu.

U okviru regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja biće izgrađena zgrada sa 32 stana za smještaj izbjeglih i raseljenih lica, dok će u isto toliko stanova boraviti korisnici kolektivnih centara u Lamincima i Rovinama i socijalno ugroženi. Za ovu namjenu ukupno će biti izdvojena četiri miliona maraka, koja su obezbijedili Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Placeve je obezbijedila opština Gradiška, koja je finansirala i projektnu dokumentaciju, te će izdvojiti novac i za priključenje vode, struje i druge instalacije.

U Opštinskoj upravi navode da se do sada na preliminarnim listama za stanovanje u ove dvije zgrade prijavilo više od 100 potencijalnih korisnika. Načelnik Gradiške Zoran Adžić je podsjetio da je u ovoj opštini stambeno zbrinuto oko 120 boračkih porodica, za šta je Vlada RS izdvojila četiri miliona KM, a lokalna zajednice 1,2 miliona.

- Moramo da stvaramo uslove da njihovi potomci pronađu posao i egzistenciju i nastave da žive na ovim prostorima. Za boračku populaciju je ove godine predviđeno da bude izdvojeno 438.000 KM iz budžeta opštine, što je za 12 odsto više u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Adžić.

Dodjela pomoći

Iz opštinske kase izdvajaju novac i za rješavanje stambenih pitanja boračkih porodica koje su počele gradnju objekata ili planiraju da ih kupe ili adaptiraju.

- Za izgradnju kuća predviđeno je maksimalno do 6.000 KM, a za adaptaciju se odobrava do 3.000 KM. Opština je iz budžeta izdvojila 95.000 KM, a komisija će u narednom periodu obići svakog korisnika koji je podnio zahtjev - istakao je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radomir Pjanić i dodao da je lani riješeno 111 zahtjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana