Najviše priznanje opštine Srbac specijalisti ginekologije i akušerstva Branki Tegeltiji

Dejan Jovičić
Najviše priznanje opštine Srbac specijalisti ginekologije i akušerstva Branki Tegeltiji

SRBAC - Kada je prije 52 godine stigla u Srbac, kao mlada i perspektivna doktorica, Branka Tegeltija (78), porijeklom iz Sefkerina kod Pančeva, nije ni slutila da će u njemu ostati do današnjeg dana i kao specijalista ginekologije i akušerstva pomoći da se spasu mnogi ljudski životi i na svijet dođe stotina mališana.

Njena predanost prema ljekarskoj profesiji, po kojoj je prepoznatljiva i u penzionerskim danima, nagrađena je najvišim priznanjem opštine Srbac, poveljom, koja joj je uručena na svečanoj akademiji u sklopu proslave Dana i krsne slave ove opštine Pokrova presvete Bogorodice.

Tegeltija je nakon završenog Medicinskog fakulteta u Beogradu stažirala u pančevačkoj Opštoj bolnici, a životni putevi doveli su je u Srbac, gdje je 1. marta 1970. godine počela da radi u ambulanti u Kobašu.

- Radila sam prvo kao ljekar opšte prakse, a nakon završene specijalizacije u Beogradu odmah su me uključili u dispanzer za žene Doma zdravlja Srbac. Posebno teško je bilo raditi dok je u Srpcu djelovalo porodilište, jer sam godinama bila jedini ginekolog u tom periodu. Koliko je bilo zahtjevno, toliko je bilo i lijepo obavljati taj posao - priča Tegeltija. U dva navrata uspješno je vršila dužnost direktorice Doma zdravlja u Srpcu, a iako je već odavno u penziji, svojim savjetima i danas pomaže brojnim ženama i ukazuje im na važnost preventivnih pregleda. Mnogima je pravovremenim intervencijama sačuvala život, a njena požrtvovanost je naročito bila vidljiva tokom prethodnog rata, jer je jedno vrijeme bila u ambulanti na oraškom ratištu, pomažući borcima Vojske Republike Srpske.

- Zahvalna sam svim pacijentima koji su mi povjerili brigu o svom zdravlju, ali i mojim učiteljima koji su se trudili ne samo da mi usade znanje, već i ljubav i poštovanje prema ljekarskom pozivu. Uvijek sam se vodila riječima svog profesora anatomije, koji je rekao: “Ko se odluči za ovaj veličanstveni poziv, taj je raščistio da štedi samog sebe” - kaže Tegeltija. Da je talentovana i na drugim poljima svjedoči i to da je kao student medicine počela da piše pjesme i iz njenog pera izašla je 2015. njena prva samostalna zbirka poezije “Kad reč zapne”. Svoje pjesme prvi put je objavila u zajedničkoj zbirci srbačkih pjesnika “Zavičajna lira”, a objavila je i knjigu o svojoj školskoj generaciji iz Pančeva pod nazivom “Moja gimnazija”.

- Rođena sam na ušću Tamiša u Dunav, a sa ušćem Vrbasa u Savu sam se srodila. Brojne stihove sam posvetila Pančevu, naročito Srpcu, koji je ostao moj drugi zavičaj, u kojem sam zasnovala porodicu, ostvarila se kao čovjek i zdravstveni radnik i pronašla neiscrpno nadahnuće i inspiraciju za pjesničko stvaralaštvo. Kada pogledam unazad, ponosna sam na svoju karijeru i priznanje koje sam dobila od opštine Srbac je kruna mog života - rekla je Tegeltija.

Na akademiji, koja je održana u četvrtak uveče, uručeno je i deset zahvalnica koje su dobili advokat Mirko Dabić, protojerej Željko Sarić, pisac Branka Sančanin, sportski radnik Željko Babić, proizvođač borovnice Bojan Vidović, peradar Đurađ Cvijić, tekstilna firma “Best-teks”, Fond solidarnosti Boračke organizacije Srbac, hodočasnici Goran Grabovac i Gojko Basurić i bračni par Brankica i Slobodan Marić za ispoljenu humanost. Uručene su i nagrade mladima od po 500 KM za uspjehe u obrazovanju, koje su dobili Stefan Maletić, Branislav Zrnić i Vladan Janković, a nagrađena je i Dajana Šnjegota iz Razboja Ljevčanskog, kao ovogodišnja predstavnica BiH na svjetskom izboru “Miss Earth”, koji se održava u novembru na Filipinima.

Svečanosti

Povodom Dana i krsne slave opštine u petak je održana svečana litija gradskim ulicama i obred lomljenja slavskog kolača u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg. Održan je i koncert folklora na gradskom trgu i konjički sabor uz učešće konjičke jedinice Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i konjičkih klubova i fijakera sa područja Srpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana