Najstariji članovi srbačke Narodne biblioteke pjesmom i knjigama obradovali monahe

Dejan Jovičić
Najstariji članovi srbačke Narodne biblioteke pjesmom i knjigama obradovali monahe

Srbac - Članovi Odjeljenja penzionera koje djeluje pri Narodnoj biblioteci u Srpcu, posjetili su manastir Osovica kako bi se upoznali sa monaškim životom i razgledali vjerske objekte koji su podignuti na ovom svetom mjestu u podnožju Motajice.

Oni su zajedno sa predstavnicima biblioteke Brankom Savanovićem i Slavicom Repić uručili donaciju od oko 150 knjiga za manastirsku biblioteku, od čega je 117 knjiga poklonila Narodna biblioteka, a ostatak su donijeli penzioneri iz svojih kućnih biblioteka.

Penzioneri su izveli kratak umjetnički program otpjevavši neke od tradicionalnih pjesama kao što su "Tamo daleko", "Oj, Moravo" i druge, koje su pripremali na druženjima penzionera u biblioteci koja se organizuju svakog drugog utorka. Tom prilikom su od jeromonaha Teofila dobili poetski tekst o manastiru Osovica koji će takođe pokušati da uvježbaju na zajedničkim druženjima.

Penzionisana nastavnica muzičkog vaspitanja Rajka Mikić, koja je pripremala horski nastup penzionera, kaže da je oduševljena vjerskim kompleksom Osovica.

- Ovo sveto mjesto je raj za srce i dušu. Proveli smo prelijepe trenutke u druženju sa monasima, a prirodne ljepote koje okružuju manastir su posebna priča. Naša pjesma se orila Motajicom, isto onako kako se siti ispjevamo u čitaonici biblioteke - rekla je Mikićeva.

Mnogi od njih nikada nisu bili u ovom manastiru koji je sagrađen na temeljima nekadašnjeg manastira iz 14. vijeka, čiji su ostaci otkriveni 2003. godine, a posjetu su iskoristili da prisustvuju i večernjem bogosluženju.

Nastojatelj manastira Osovica jeromonah Teofil upoznao je goste sa istorijatom manastirskog kompleksa koji se gradi već desetak godina.

- Manastir predstavlja zadužbinu Nemanjića, podignutu najvjerovatnije u doba vladavine kralja Vladislava, a porušenu poslije neuspješnog pohoda Turaka na Beč 1695. godine. Da se radi o manastiru koji je nekad postojao u ovom kraju potvrdio je i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, a prilikom iskopavanja je pronađen i pečat sa natpisom "Manastir Blagovijesti presvete Bogorodice-Osovica 1330. godine" - rekao je jeromonah Teofil.

Predavanje o Siriji

Vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbac Branko Savanović rekao je da je dogovoreno novo druženje sa jeromonahom Teofilom koje će biti organizovano u biblioteci do kraja ovog mjeseca.

- Tada ćemo organizovati predavanje o Siriji i pravoslavlju, a gosti će nam biti brat i sestra koji dolaze iz Sirije, a studiraju u Banjaluci. Njih dvoje su česti gosti u manastiru Osovica. Čak su u više navrata pjevali u crkvenom horu - rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana