Najgore je djetetu izvaditi stalni zub

S. M.
Najgore je djetetu izvaditi stalni zub

ROGATICA - Loša oralna higijena može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema čega mnogi roditelji nisu svjesni, a na to ukazuje i stomatolog iz Rogatice Ljilja Janković Gluhović u čiju stolicu nerijetko sjedaju mališani kojima mora izvaditi stalni zub.

- Ponekad sam ljuta, prije svega na roditelje koji dozvole da im djeca imaju pokvarene zube najviše zbog loše higijene. Zbog njihove nemarnosti uhvati me muka kad djetetu nerijetko moram izvaditi stalni zub - upozorava  Janković Gluhović.

Ističe da vještački zubi nikad nisu kao oni koje je priroda dala zbog čega apeluje na roditelje da povedu više računa o oralnoj higijeni mališana.

- Učite djecu da od malih nogu peru zube i usta što je najbolja prevencija. Tu smo i mi stomatolozi da pomognemo. Udruženi možemo uraditi više i bolje. Vađenje stalnih zuba kod djece je najlošiji ishod - kaže Janković Gluhović.

Upravo zbog takvih situacija nakon 38 godina rada razmišlja da napusti voljeni posao i stomatološka kliješta ostavi mlađim kolegama.

- Iako mi je do penzije ostalo nepune dvije godine rada, možda će to biti i prije. I pored toga što volim ovaj posao, koji bi ponovo izabrala, vrijeme je da se i ja odmorim - priča Janković Gluhović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana