Najbolja turistička godina u Trebinju, rekordan broj noćenja

Srna
Foto: Agencije

TREBINjE- U Trebinju je u prošloj godini registrovano više od 200.000 noćenja turista, pa će 2023. prema svim parametrima ostati zlatnim slovima upisana u istoriji turizma ovog grada kao najbolja i najuspješnija od kada se mjeri turistički promet, saopšteno je danas iz trebinjske Turističke organizacije.

U Trebinju je u prošloj godini evidentirano 201.076 registrovanih noćenja turista, što je za 11,45 odsto više u odnosu na do sada rekordnu 2022. godinu, navedeno je u saopštenju.

"Trebinje su, kao i prethodnih godina, grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a prostorije Turističkog informativnog centra posjetilo je 22.347 turista iz 73 zemlje. Najveći broj ovih posjeta zabilježili su turisti iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke", naveli su gradske Turističke organizacije.

U prošloj godini evidentirano je 64.377 noćenja domaćih turista ili 32 odsto ukupno zabilježenih noćenja, dok je registrovano 136.699 noćenja stranih turista ili 68 odsto ukupno zabilježenih u 2023.

Najveći broj inostranih noćenja odnosio se na turiste iz Srbije, sa 52 odsto, Turske sa 19 odsto, Crne Gore sa šest odsto, Grčke sa četiri odsto, Kine sa tri odsto i Hrvatske sa dva odsto.

U saopštenju je navedeno da su turisti najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno-istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda - manastire, crkve, spomenike, Stari grad - Kastel /sa džamijama/, Muzej Hercegovine, Perovića /Arslanagića/ most.

"I vinski podrumi, ali i restorani i konobe sa nacionalnom kuhinjom iza sebe imaju veoma uspješnu godinu s obzirom na izuzetnu posjećenost turista", navedeno je u saopštenju.

Rekordan broj posjeta zabilježen je i u sportsko-turističkom kompleksu "Grad sunca", koji je, kako su istakli, i ove godine dodatnim sadržajima različitih namjena, kao i organizacijom niza atraktivnih i veoma posjećenih manifestacija i dešavanja, značajno doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude i ukupnom uvećanju broja posjeta i noćenja u Trebinju.

"Statistički podaci, ali i direktne terenske informacije jasno ukazuju da se u različitim oblastima pružanja usluga u turizmu direktno ili indirektno u turistički promet uključilo više privrednih subjekata ili fizičkih lica koji su registrovali djelatnost i doprinijeli uvećanju stepena međusobne konkurencije, što je unaprijedilo kvalitet pruženih usluga turistima koji su posjetili Trebinje", istaknuto je u saopštenju.

Iz Turističke organizacije Trebinje su naveli da svi pokazatelji jasno i nedvosmisleno govore da se turistička 2023. godina definitivno može okarakterisati kao najbolja i nauspješnija do sada.

"Oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa, čime Trebinje spada u red brzo rastućih turističkih destinacija, koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa u Republici Srpskoj i BiH", naveli su iz Turističke organizacije Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana