Nagrađeno sedam najboljih didaktičkih materijala i igračaka za rano učenje

Srna
Foto: SRNA

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Banjaluci da je na ovogodišnji poziv ministarstva za dostavljanje didaktičkih materijala i igračaka za rano učenje pristiglo 45 radova, od kojih je nagrađeno sedam.

Trivićeva je danas u Dječijem pozorištu Republike Srpske uručila plakete i čestitala svim nagrađenim autorima na konkursu za najbolje didaktičke materijale i igračke za rano učenje u 2021. godini u organizaciji ovog ministarstva.

 

Ovogodišnji poziv za najbolju didaktičku igračku bio je otvoren od aprila do jula, a izložba nagrađenih radova organizovana je u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

 

"Cilj ove aktivnosti je jačanje profesionalnih kompetencija vaspitača i javna promocija vaspitačkog poziva - podrška razvoju i učenju djece u igri i kroz igru, odnosno stvaranje stimulativnog okruženja za djecu u predškolskim ustanovama", rekla je Trivićeva na otvaranju izložbe.

 

Ona je podsjetila da je Ministarstvo od 2011. godine nekoliko puta organizovalo aktivnosti izbora najboljih didaktičkih sredstava i igračaka koje pripremaju i izrađuju vaspitači predškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

 

"Neke od nagrađenih igračaka su publikovane i nalaze se u slobodnoj prodaji u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i to govori o kvalitetu didaktičkih materijala naših vaspitača", navela je Trivićeva.

 

Ona je istakla da na ovaj način, kao i dodjelom Svetosavske nagrade vaspitno-obrazovnim radnicima u Republici Srpskoj, Ministarstvo prosvjete i kulture želi nagraditi vaspitače, nastavnike i stručne saradnike za predan rad i trud.

 

"Želimo da ih nagradimo za njihovo zalaganje i nastojanja da unaprijede vaspitno-obrazovni sistem i da predškolske ustanove i škole budu podsticajna sredina u kojima će djeca odrastati bezbrižno, srećno i zadovoljno i u kojima će moći razviti svoj puni potencijal", rekla je Trivićeva.

 

Autor prvonagrađenog rada - dokumentarnog filma "Jedan dan u vrtiću" diplomirani vaspitač u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Olivera Janjić izjavila je novinarima da su na osnovu ovog didaktičkog materijala postignuti veliki rezultati, promjenilo se ponašanje djece, razvila se empatija i saradnja.

 

Ona je podsjetila da su djeca nekad rasla zajedno sa odraslima u životnom kontekstu, dijelila su lijepe i ružne stvari i nisu se pripremala za život, već su to radila spontano.

 

"Djeca su tad imala vrlo malo poteškoća kako sa razvojem govora tako i motoričkih. Danas to više nije tako, život djeteta se promijenio, djeca sve manje učestvuju u životu i radu odraslih i na osnovu toga imamo nekih poteškoća u razvoju govora, motorike", rekla je Janjićeva.

 

Ona je istakla da su zbog toga napravili ovaj film da bi oživjeli neke tradicionalne igre, da im vrate novi sjaj i vide kako će se djeca danas igrati tih tradicionalnih igara i kako će to uticati na njihov rast i razvoj.

 

Janjićeva je rekla da je kod djece optimalni razvoj mozga po nekim istraživanjima u predškolskom uzrastu i to čak 90 odsto.

 

"Ulažući u djecu ulažemo u budućnost, to nam je nekako jedina sigurna investicija, ako djete raste u sredini može da razvije sve svoje potencijale imamo veliku vjerovatnoću da ćemo sutra imati zdravog produktivnog, odraslog mladog čovjeka kada ćemo imati zdravo društvo, a to je ono nešto što nam je najbitnije", naglasila je Janjićeva.

 

Trećenagrađena, vaspitač vrtića "Naša radost" iz Trebinja Radenka Butulija izrazila je zadovoljstvo, što je Ministarstvo prepoznalo rad predškolskih ustanova kao ustanova od presudne važnosti za razvoj svakog djeteta.

 

Butulija je nagrađena za didaktičku igru - set "Sa zekom se igraj ti", koji se sastoji od tri igračke, od kojih je prva zabavnog karaktera kroz koju djeca uočavaju brojnost i emotivnost, dok su druga dva dijela igračke edukativnog karaktera, gdje su zastupljeni svi aspekti razvoja dječije ličnosti od intelektualnog do socio-emocionalnog, govora i stvaralaštva.

 

"Dijete kroz igru usvaja sve", rekla je Butulija i dodala da je od presudne važnosti da se dijete u najranijem dobu igra jer je to način na koje stvara odnose sa svojom sredinom i ljudima iz nje, upoznaje sebe i svijet oko sebe.

 

Ona je rekla da je na vaspitačima obaveza da stvore podsticajno okruženje, ističući da je to upravo ono za šta su nagrađeni.

 

"Stvorili smo im uslove da kroz igru nauče da broje i da imaju prostornu orijentaciju. Svaka igračka sama po sebi govori mnogo više u učionici, jer kad se djeca sa njom igraju ona dobija pravu funkciju", zaključila je Butulija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana