Nadljudskim naporima spriječena još veća tragedija

Vedrana Kulaga
Nadljudskim naporima spriječena još veća tragedija

DOBOJ - Pred sobom sam vidio katastrofu kada sam stigao u Doboj. Voda je bila svuda, nije bile struje, ni vode, ozbiljna zaraza je prijetila, ali je nadljudskim naporima tada spriječeno da tragedija u maju 2014. godine bude još veća.

Ispričao je to “Glasu Srpske” general Momir Zec koji je bio povjerenik Štaba za vanredne situacije za Doboj tog kobnog maja kada su zabilježene do tada nezapamćene poplave, a u kojima je život izgubilo 11 stanovnika tog grada kojima je u petak odata počast.

U Doboju je, prisjetio se Zec, bilo strašno. Voda je bila u podrumima, pa i na višim spratovima nekih objekata. U marketima se roba kvarila, a maske su bile obavezne. Moralo se, kaže, brzo reagovati i što prije ukloniti sav otpad da ne bi došlo do ozbiljne zaraze, pa i epidemije.

- Odmah smo sa nadležnima, u prvom redu sa MUP-om, usaglasili oko 20 naredbi i propisali ko šta treba da radi, odnosno da se ispumpava voda, odvozi otpad, uklanjaju uginule životinje, sve dezinfikuje i naprave prvi koraci ka normalnom životu - rekao je Zec.

Uprkos nadljudskim naporima u borbi sa vodenom stihijom, ostala je bolna činjenica da je izgubljeno 11 života.

- MUP je dao, u tom samom momentu kada je voda prodrla, ogroman doprinos u borbi za živote. Glavni talas je trajao samo nekoliko minuta. Nažalost, žrtava je, ipak, bilo - rekao je Zec. 

Predstavnici Gradske uprave Doboj i poslanici iz ovog grada u Narodnoj skupštini Srpskoj položili su u petak vijence za 11 stradalih Dobojlija kod spomen-ploče ispred gradske Skupštine.

U vodenoj stihiji 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč, Bahrija Skula i Rado Čupeljić. Prisjećajući se tog dana Nevenka Ubiparipović Čupeljić je rekla da je u poplavi izgubila oca Radu, koji se nepokretan utopio u stanu koji se nalazio u prizemlju u ulici Cara Dušana.

Zamjenik gradonačelnika Vlado Blagojević rekao je da je najveći gubitak tadašnjih poplava stradanje 11 stanovnika Doboja.

 - Svaka ljudska žrtva je nenadoknadiva - rekao je Blagojević i podsjetio da je razmjera poplave prouzrokovala strahovitu materijalnu štetu pravnim i fizičkim licima, ali i uticala na mentalno zdravlje građana, koji se i danas osjećaju uznemireno tokom obilnijih padavina.

Tokom majskih poplava 2014. godine u Doboju je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM. Najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja i bio je 7,21 metar. Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju je tri metra, a vanredna 4,5 metra.

Sanacija

Vlado Blagojević kaže da su u proteklih šest godina, zahvaljujući pomoći i mjerama Vlade RS, lokalne vlasti, nevladinih organizacija i angažmanu građana preduzete aktivnosti na zaštiti od poplava. Naveo je da je djelimično saniran potok Liješanj i postavljene betonske barijere duž dijela magistralnog puta, te najavio da bi po fazama uskoro mogla početi realizacija generalnog projekta uređenja korita Bosne, procijenjene vrijednosti od 25.000.000 KM, koji je u fazi revizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana